Flerbostadshuset Charleshill i Varberg nominerad till Träskyddspriset 2023

Nominerad till Träskyddspriset. Flerbostadshuset Charleshills takterrass. På bilden Ann-Charlotte Stenkil (M) Kommunstyrelsens ordförande. Foto: Anna Simonsson

Flerbostadshuset Charleshill i Varberg nominerad till Träskyddspriset 2023

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Charleshill är ett femvåningshus i centrala Varberg uppförd med träbyggnadsteknik. Högst upp finns en takterrass med trädäck, möbler och odlingspallar med ambitionen att skildra en “modern snickarglädje”. Nu nomineras flerbostadshuset till årets Träskyddspris.

– Att trä uppmärksammas är vi förstås glada för. Charleshill i centrala staden är ett av många fina projekt där trä används på ett hållbart och klimatsmart sätt, säger Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande (M).

Trä i alla byggdelar

Charleshill i Varberg är en markör för skiftet mellan tidigare sekels byggmetoder och 2000-talets fokus på hållbarhet. Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande, är stolt över nomineringen.Varberg är Sveriges största hamn för trävaror. Flera större företag inom träsektorn finns etablerade i kommunen. Bostadshuset Charleshill är i sin helhet ett projekt som präglas av trä i alla byggdelar. Gestaltningen av takterrassen är väl sammanhållen med gott, varierat materialutnyttjande och noggrant genomförd från ide till verklighet.

– Runt om i Sverige byggs kontinuerligt nya stadsdelar och befintliga områden renoveras eller kompletteras. Vi vill uppmärksamma hållbar och beständig stadsutveckling som görs med stil och som uppförs i trä, säger Fredrik Westin, VD för Svenska Träskyddsföreningen.

Annons

Viktigt med hållbara stadsmiljöer

Projektet är en markör för skiftet mellan tidigare sekels byggmetoder och 2000-talets fokus på hållbarhet. Det klassiska Charleshill från 1880-talet som kompletterades på 1960-talet i Varberg har ersatts med en träbyggnad och fått sina eternitplattor nedmonterade.

– Att bygga hållbara stadsmiljöer är viktigt både sett till sociala och till miljömässiga aspekter. Även det ekonomiska perspektivet med lång förväntad livslängd och resurseffektivt underhåll talar för trä som materialval för utemiljön, säger Fredrik Westin.

Om Träskyddspriset

Stadsbyggnadsprojekt som nomineras och koras bedöms efter följande kriterier:

God arkitektur och funktion – stad och samhälle utvecklas genom form, funktion, trygghet och nytta
Trämaterialets tekniska och estetiska egenskaper används på ett kunnigt sätt och spelar en framträdande roll
Hållbarhet och miljö med ett helhetsperspektiv under livscykeln är medvetna val
Träskyddskunskap framträder i val av konstruktion och material – lång förväntat livslängd och resurseffektivt underhåll under låg tid
Aktualitet, nyskapande och inspirerande goda exempel där en eller flera faktorer bidrar till ett föredöme

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.