Fler kvinnor söker till byggutbildning

Fler kvinnor söker till byggutbildning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Antalet kvinnliga sökande till Bygg- och anläggningsprogrammet ökar kraftigt, rapporterar Sveriges Byggindustrier.

Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnliga sökande till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. 67 fler kvinnor har sökt BA i första hand jämfört med föregående år. 13 % fler kvinnor har sökt sig till BA programmet i första hand jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från Skolverket som Sveriges Byggindustrier presenterar.

– Det är otroligt glädjande att vi har fått fler tjejer som sökt Bygg- och anläggningsprogrammet i första hand i år jämfört med förra året. Vi tror att våra medlemsföretags aktiva satsningar på att öka andelen kvinnor bland yrkesarbetare kan ha bidragit till denna positiva trend. Exempel på det är Ikano Bostads snickarlärlingsprogram Hentverkarna och liknande satsningar som visar att yrkesrollerna inom bygg- och anläggningsbranschen är öppen för alla, säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.

Ambitionen är att långsiktiga satsningar på branschens attraktionskraft kommer att resultera i en fortsatt stadig ökning av antalet kvinnor som söker sig till Bygg- och anläggningsprogrammet i framtiden.

– Nu är det viktigt att skolorna ser till att välkomna alla sökande som kommit in på utbildningarna. Det gäller allt från arbetsmiljö, gemenskap och kvalitativa studier då det fortfarande är hård konkurrens om eleverna. Det blir en stor uppgift för våra gymnasier att välkomna alla nya till vår bransch, fortsätter Elin Kebert.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.