Fem projekt gör upp om ROT-priset

Fem projekt gör upp om ROT-priset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris uppmärksammar ombyggnation i Stockholm och i år tävlar fem projekt om utmärkelsen.

Enligt föreningen är årets nominerade bidrag alla goda exempel på arbeten där byggherren har haft ambitionen att ge byggnaden en förlängd brukstid. Tillsammans med byggentreprenörer och arkitekter har det också för en del av fastigheterna skapats ett nytt sammanhang genom de nya verksamheterna och de människor som dras till dessa.

Gammalt kontorshus blev bostäder och förskola

De nominerade till ROT-priset 2019 är Nacka Strand No4, Kv. Grävlingen, Stockholms Stadsmuseum, Nationalmuseum och Frans Schartau Handelsinstitut. Nacka Strand No4 är ett tidigare kontorshus som byggts om till bostäder och förskola. Det befintliga huset uppfördes under tidigt 1990-tal och byggdes ursprungligen för att inrymma två större hyresgäster, bland annat har Telia och Apoteket haft sina huvudkontor i denna byggnad. I fastigheten finns även en förskola och ett garage som är gemensamt för hela området, vilket gör att byggnaden är tillgänglig även för de som inte bor här. En av de stora byggnadstekniska utmaningarna har varit att hantera de olika marknivåerna i anslutning till huset, inte minst med avseende på fasadens nya horisontella stålprofiler och lösningar för håltagning för ventilationsdon.

Fastigheten Grävlingen 12 är en del av det Mood-distriktet som omfattar AMF:s fastigheter intill Mood Gallerian. Demokrati och jämställdhet har varit ledord i renoveringen av Kvarteret Grävlingen på Regeringsgatan och ambitionen har varit att öppna upp det tidigare slutna bankpalatset till en trygg och inbjudande plats för allmänheten. Ljusgården inrymmer numer såväl restauranger som co-workingytor och runtom finns kontorsytor med fönster som vetter mot inomhustorget. I arbetet med den senaste renoveringen har den största tekniska utmaningen bestått i att anpassa gatuhöjder till nya entréer och bjälklag. Man har i projektet försökt att behålla mycket av de befintliga materialen och glaspartierna och undvikit att riva där det har varit möjligt.

Utmanande ventilationsinstallation på anrikt museum

När 1600-talsbyggnaden Stockholms Stadsmuseum vid Södermalmstorg skulle renoveras var målsättningen att ta bort spår från tidigare ombyggnationer och att öppna upp planlösningen genom att ta bort förbyggnader för fönster och omvandla kontorsrum till publika ytor. Dessutom var en förbättring av tillgängligheten central, liksom att göra en teknisk uppgradering i form av ny ventilation, nytt värmesystem och ny belysning. Eftersom fastigheten är ett byggnadsminne inneburit flera avvägningar när ny teknik skulle förenas med det gamla huset. Installationen av den nya ventilationsanläggningen var den största utmaningen. Hållbarhet har varit prioriterat i detta arbete, vilket bland annat inneburit att 94 procent av allt byggavfall har återvunnits och att byggnadens energiförbrukning har minskat med 50 KWh/kvm.

Annons

Renoveringen och ombyggnaden av Nationalmuseum är en av de största omdaningarna av ett statligt byggnadsminne i modern tid. Projektet har redan nominerats till en rad andra priser och har bland annat vunnit Stenpriset. Projektets omfattning och komplexitet har krävt en hög närvaro på plats och tät kommunikation mellan beställare, entreprenörer, konsulter och hyresgästen. Byggnaden har höga kulturhistoriska och arkitektoniska värden både in- och utvändigt och ambitionen har varit att, utöver att uppdatera byggnaden till en fullt modern museifunktion, ta fram och stärka dess ursprungliga originalarkitektur. Nationalmuseum är nu miljöcertifierat med en beräknat minskad energiförbrukning trots högre klimatkrav och mer klimatiserad yta. För att minska projektets långsiktiga miljöpåverkan har procentandelen avfall som lagts på deponi minimerats till 0,3 procent av byggavfallet.

Det femte projektet är upprustningen av Frans Schartaus Handelsinstitut från 1913. Byggnaden är kulturhistoriskt klassificerad (grönmärkt), vilket innebar begränsningar för vilka åtgärder som fick vidtas i renoveringsarbetet. De byggnadstekniska utmaningarna bestod i att ta tillvara på byggnadens särprägel och historiska värden och samtidigt anpassa den till modern skolverksamhet. De högt ställda miljömålen gav en energieffektivisering med 41,9 procent och i renoveringen har stor vikt lagts vid att välja långsiktigt hållbara och giftfria material.

Vinnaren av ROT-priset 2019 presenteras den 24 maj.

Stockholms Stadsmuseum

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.