Fastighetsstyrning på distans nyckel till energibesparingar

Arvid Hagberg, energistrateg på HSB Stockholm.

Fastighetsstyrning på distans nyckel till energibesparingar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Med fiber i samtliga fastigheter och ett övergripande styrsystem har HSB Stockholm tagit stora kliv mot en mer digitaliserad förvaltning och ökad fastighetsautomation. Redan i dag sker energiuppföljning, effektstyrning och driftoptimering på distans, något som sparar både tid och pengar.

Sedan HSB Stockholm år 2019 började arbeta efter en tydlig energistrategi har energianvändningen i det egna beståndet minskat med tio procent. En avgörande faktor i sammanhanget är ett öppet Scada-system som möjliggjort såväl övervakning som energi- och effektstyrning på distans.

– I dag styr och reglerar vi vårt bestånd i realtid, och vissa incidenter och felanmälningar som tidigare krävt besök i fastigheterna hanteras i dag framför skärmen. Men framför allt har vi sänkt energianvändningen påtagligt, säger Arvid Hagberg, energistrateg HSB Stockholm.

Annons

Frigör tid

De stora fördelarna med ett öppet Scada-system är att det är skalbart och kompatibelt med flera olika styrsystem, som därmed kan hanteras i en och samma miljö. Arbetssättet hade inte varit möjligt utan en omfattande fiberinstallation i samtliga fastigheter, då även temperaturgivare och fuktmätare installerades i alla lägenheter. Något som i dag gör det möjligt att på distans följa upp inomhustemperaturer, avläsa driftlarm, styra effekter vid väderomslag, justera värmekurvor, flöden och andra driftparametrar.

Fastighetsautomation handlar i stor utsträckning om att effektivisera energiuppföljningen och driften, och därmed frigöra tid för andra arbetsuppgifter. Och målet är att öka automatiseringsgraden över tid, för att även kunna övervaka hissar, digitala lås, tvättstugor, laddstolpar och solceller.

– Det finns förutsättningar för att koppla på AI längre fram. Med så många parametrar ska systemet kunna lära sig att tänka själv för att styra fastigheten på bästa sätt, baserat på exempelvis väderprognoser och fastighetens värmemotstånd, avslutar Arvid Hagberg.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.