Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina har EU-kommissionen presenterat ett utkast till en plan för att göra Europa oberoende av fossila bränslen från Ryssland i god tid före 2030, med naturgasen som första mål.
Genom RepowerEU är strävan att diversifiera gasförsörjningen, påskynda utbyggnaden av förnybara gaser och ersätta naturgas vid uppvärmning och elproduktion. Detta kan minska EU:s efterfrågan på rysk naturgas med två tredjedelar före årets slut.
– Vi måste bli oberoende av rysk olja, kol och naturgas, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Vi kan helt enkelt inte förlita oss på en leverantör som uttryckligen hotar oss. Det är nu vi måste agera för att mildra effekterna av stigande energipriser, diversifiera vår gasförsörjning under nästa vinter och påskynda omställningen till ren energi. Ju snabbare vi går över till förnybar energi och vätgas, i kombination med ökad energieffektivitet, desto snabbare kommer vi att bli verkligt oberoende och ha vårt energisystem under kontroll. Jag kommer att diskutera kommissionens idéer med EU:s ledare i Versailles senare i veckan och sedan arbeta med mitt team för att snabbt genomföra dem.
I planen beskrivs också en rad åtgärder för att reagera på stigande energipriser i Europa och fylla på gaslagren inför nästa vinter. Europa har drabbats av höjda energipriser i flera månaders tid, men nu förvärras problemet av osäkerhet kring tillgången.
– Det är dags att ta itu med våra sårbara punkter och snabbt bli mer oberoende i våra energival, säger Frans Timmermans, verkställande vice ordförande för den europeiska gröna given. Låt oss övergå till förnybar energi med blixtfart. Förnybar energi är en billig, ren och potentiellt oändlig energikälla, och i stället för att finansiera fossilbränsleindustrin på annat håll skapas arbetstillfällen inom EU. Putins krig i Ukraina visar hur brådskande det är att påskynda vår övergång till ren energi.
– Rysslands invasion av Ukraina har försämrat försörjningstryggheten och drivit energipriserna till aldrig tidigare skådade nivåer, säger EU:s energikommissionär Kadri Simson. Under vårvintern har Europa ännu tillräckliga mängder gas i lagren, men vi måste snabbt fylla på våra reserver för nästa år. Kommissionen kommer därför att föreslå att gaslagren i EU ska vara fyllda till minst 90 % senast den första oktober i år. Vi har också skisserat upp huvuddragen för prisreglering, statligt stöd och skatteåtgärder för att skydda europeiska hushåll och företag mot effekterna av de exceptionellt höga priserna.