Eva Torberger, distriktschef på Skanska, region Hus Göteborg och Årets Byggchef 2015, berättar om hur hållbarhet genomsyrar hennes dagliga arbete.
Hur kommer det sig att du valde byggbranschen?
– Det var något av en slump. Efter gymnasiet arbetade jag på en byggarbetsplats under ett år och tyckte det var fantastiskt roligt. Jag vidgade mina vyer och sökte in på KTH, det som på den tiden hette väg- och vatten och numera är samhällsbyggnadslinjen. När jag var klar med min masterutbildning jobbade jag på NCC ett antal år. Sedan 2007 är jag på Skanska Hus i Göteborg.
Hur diskuterade man hållbarhet då, för nära tio år sedan?
– Av förklarliga skäl blev begreppet stort inom Skanska efter miljöincidenten på Hallandsåsen. Efter Hallandsås arbetar Skanska aktivt med det gröna och är duktiga på det. Även det faktum att Göteborgs kommun tidigt var tydliga med sin miljöpolicy och sitt miljöprogram där de redan vid markanvisningarna satte gröna villkor. Det har gjort att många av mina projekt tidigt var gröna.
Hur genomsyrar hållbarheten verksamheten nu?
– Vi har Svanenmärkning eller annan miljöklassificering på de flesta projekt numera och förbättrar ständigt vår miljökompetens i alla led och bland medarbetarna. Under många år har Skanska varje år haft en säkerhetsvecka med fokus på hur vi gör arbetsplatserna säkrare och hur vi ser till att våra medarbetare och samarbetspartners inte skadar sig. På samma sätt har Skanska infört Gröna Veckan, där vi ökar medvetenheten om det hållbara. Vi strävar efter att alla arbetsplatser också ska vara gröna och klassas enligt Skanska i guld, silver eller brons. Klassificeringen beror på förutsättningarna för etableringen. Mitt arbete som distriktschef är att jobba utveckla och coacha personalen. Våra kunder förväntar sig en hög lägstanivå utan att det ska kosta extra när det gäller hållbarhet.
Hur ser de här frågorna ut i ditt dagliga arbete på Hus Göteborg?
– Vad som verkligen kommit starkt de senaste åren är social hållbarhet som ett tillägg till den gröna hållbarheten. Vad kan vi som företag göra där? I förlängningen är det den här sortens frågor som sysselsätter oss – hur kan vi bidra till att få ut människor ur utanförskapet och in i praktik och jobb? Själv är jag mentor för en ung kvinna från Bosnien, mentorskapet drivs inom ramen för “Öppet hus”, som är en ideell förening för mångfald i Göteborg.
Jag har ett ledarskap som grundar sig i att vi har med människor att göra. Blir de synliga och bekräftade så får vi också en delaktighet och ett engagemang i alla delar. De hårda sakerna kan då bli mjuka. Skanskas värderingar är också nära mina egna. Det finns ett stort hjärta och jag är glad över att vara ledare i ett inkluderande företag.