ECO-Betong blir grunden till ny vindkraftpark

Mobil betongfabrik nord

ECO-Betong blir grunden till ny vindkraftpark

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I veckan sker de första leveranserna av ECO-Betong till 34 nya vindkraftverk som ska byggas utanför Sollefteå och Kramfors. Totalt 16 000 m3 ECO-Betong kommer att säkerställa att vindsnurrorna hålls på plats.

Swerock har fått i uppdrag att leverera ECO-Betong till vindkraftsparkerna Sörlidberget och Knäsjöberget, som är en del av det stora ’’High Coast Wind’’ projektet. Dessa parker täcker ett område på ungefär 1 000 hektar. För att göra processen mer effektiv har Swerock beslutat att installera en mobil betongfabrik direkt på platsen.

Mobil betongfabrik

-Med hjälp av vår mobila betongfabrik som är strategiskt placerad på området kommer vi att kunna minska transportsträckorna och på så vis både öka effektiviteten av våra leveranser och minska koldioxidutsläppen, säger Tobias Sandqvist, platschef på Swerock.

Under förra veckan levererades bindemedel till den mobila betongfabriken som ska producera totalt 16 000 m3 ECO-Betong till projektet. Efter leveransen har det också genomförts framgångsrika tester av fabriken för att säkerställa att anläggningen är redo för produktion i full skala.

Konkret steg mot klimatutmaningarna

-Med dessa förberedelser kan vi säkerställa att vår ECO-Betong lever upp till de höga standarder som krävs för att stödja de robusta strukturerna som kommer att generera förnybar energi, säger Tobias.

Annons

Vindkraftparken, som kommer att ligga i en av Sveriges främsta regioner för vindenergi, förväntas förse svenska hushåll med ren grön energi och bidra till landets energiomställning. Swerocks engagemang i projektet understryker företagets åtagande om att vara en del av lösningen på klimatutmaningarna. Leveranserna av ECO-Betong sker till kunden Stenger & Ibsen Construction AB som delar synen om att hållbarhet i projektet är en viktigt del.

-Vi är glada att Swerock kan leverera sin klimatförbättrade betong till projektet. Genom att använda ECO-Betong tar även vi på Stenger & Ibsen Construction ett konkret steg mot att minska byggbranschens miljöavtryck och leda vägen för en hållbar utveckling, säger Mats Kjellsson vd på Stenger & Ibsen Construction.

Vindkraftparken kommer att vara operativ från hösten 2025 och Swerock ska leverera ECO-Betong fram till hösten 2024.

Fakta

ECO-Betong är en klimatförbättrad betong som ger mindre klimatbelastning och samtidigt en förbättrad prestanda. Dess egenskaper inkluderar hög beständighet, lång livslängd och minskad risk för termiska sprickor. Sedan 2024 är Swerocks ECO-Betong företagets nya standardbetong.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.