ANNONS
Digitalt verktyg ska hjälpa materialtillverkare hantera klimatkrav

Digitalt verktyg ska hjälpa materialtillverkare hantera klimatkrav

annons
ANNONS

I ett nystartat projekt ska IVL beskriva hur miljöprestanda för byggmaterial kan hanteras digitalt.

Från och med januari 2022 införs krav på klimatdeklarationer vid uppförandet av nya byggnader. Kravet innebär att klimatpåverkan ska beräknas med livscykelanalysmetodik och deklarationen ska baseras på uppgifter om vilka material som ingår i byggnaden.

– I praktiken innebär det att alla byggmaterialleverantörer måste kunna redovisa livscykelanalysinformationen om sina byggmaterial, så att entreprenören sen kan sammanställa klimatdeklarationen och lämna över den till byggherren, säger Martin Erlandsson på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Stöd till mindre företag

I det aktuella projektet, som finansieras av innovationsprogrammet Smart Built Environment, ska IVL ta fram ett EPD-verktyg som gör att även mindre byggmaterialtillverkare har råd att ta fram LCA-information om sina produkter, och därmed kan konkurrera på samma villkor som de stora företagen.

– Vi söker nu ett antal företag som vill vara med och testa och därmed bidra till utvecklingen av verktyget. Tanken är att verktyget ska stötta materialtillverkare så att de klarar av de nya marknadskraven som kommer att ställas på livscykelanalysbaserad information, säger Martin Erlandsson, som ansvarar för utvecklingen av verktyget.

Inom projektet ska man även ta fram en beskrivning på hur byggmaterialleverantörer skulle kunna lämna all slags miljöinformation på ett ställe, och hur denna information kan göras kompatibel med annan produktinformation så att den blir tillgänglig i BIM, Byggnadsinformationsmodellering. Detta för att förenkla byggmaterialleverantörernas kommunikation av produktfakta till marknaden.

Sponsrat innehåll från KONE
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.