I Härnösand finns nu Sveriges första laboratorium där installatörer kan examinera sig för installation av solel, solvärme, bioenergi och värmepumpar enligt EU-direktivet om ”främjande av användningen av energi från förnybara energikällor”.
Målet är att 20 % av den använda energin inom EU 2020 ska vara förnybar. En av de åtgärder som beskrivs i direktivet för att nå målet är att varje land i Europa ska ha ett utbildnings- och certifieringssystem för installatörer av värmepump-, solel-, solvärme- och bioenergianläggningar.
Heta Utbildningar i Härnösand har på uppdrag av Energimyndigheten och i samarbete med de olika branschorganisationerna tagit fram nya utbildningsprogram som svarar mot kraven i direktivet och som innehåller både teoretiska och praktiska moment.
I laboratoriet som invigdes den 22 februari finns utrustning för att kunna laborera på värmepump-, solel-, solvärme- och bioenergianläggningar.
– Vi är hittills de enda som kan ge certifieringskursen men på sikt kommer den att finnas på fler ställen, berättar Bengt Sandström som varit med och tagit fram utbildningen.
Enligt honom kommer det krävas mer av dagens installatörer i takt med att nya uppvärmningslösningar tas fram och ökar.
-Det kommer inte att räcka med att bara kunna sätta in en luftvärmepump utan kraven på att installatörer ska ha koll på helheten, vilka alternativ som fungerar bäst för kunderna och kan ge råd kring detta kommer att öka. Arbetet blir mer komplext när det finns fler alternativ, allt handlar inte längre bara om el och olja och det kommer att krävas mer av installatörerna i och med detta, säger Bengt Sandström.
Foto: HETA Utbildningar