Det gröna byggandet i långa loppet

Det gröna byggandet i långa loppet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Att hitta bra materialkombinationer som håller för ett byggandets maratonlopp blir allt viktigare.

Text Eva Lindselius

Vad som är miljömässigt eller inte är en fråga som kan diskuteras. Ständigt kommer nya rön som gör att det som var vettigt igår kan vara sämre idag. Inte minst gäller det inom byggbranschen, som genom decennierna sett material komma och gå, ofta därför att de varit en risk för människor och miljö. Den debatten kompletteras nu med ”nygammalt” synsätt. För det talas mer och mer om att hitta bra materialkombinationer som håller för ett byggandets maratonlopp.

Funktion och livslängd

Inom Byggmaterialindustrierna, branschförening för 800 av Sveriges byggmaterialföretag, har diskussionen kring ett produktivt livscykeltänk varit intensiv de senaste åren. Monica Björk, vd på branschföreningen, berättar att det fokus ligger på material som håller i sin funktion.

– Det finns inte något bestämt svart eller vitt när det kommer till vad man skall välja. Istället gäller det att fundera över funktionen och livslängden, materialet kan på så vis bli miljömässigt. Man måste givetvis beakta kemikalien och väga den eventuella risk för hälsa och miljö som den innebär mot funktionen man får ut. Det som vid första anblicken anses som mindre lämpligt att använda kan i ett långt perspektiv vara att föredra.

Man kan t ex ta husmålning, menar Monica Björk. Vill man måla om vart femte år eller mer sällan, hur ser livscykeln då ut i slutändan? Med lite eftertanke kan man lägga en annan sorts miljöaspekt på materialet än den förment uppenbara. Återvinning och minskat avfall är, speciellt i det långa loppet, andra betydelsefulla aspekter.

Renovering på agendan

För Byggmaterialindustrierna är också frågan om renovering, inte bara nybyggen, av bostäder extra aktuell, säger Monica Björk.

– Inom de närmaste åren kommer miljonprogrammen att behöva energieffektiviseras liksom många av de småhus som uppfördes under femtiotalet. Här finns många goda projekt igång. Inte minst EU-finansierade Renzero, som i en pilot står för en ombyggnad där en äldre villa fått nytt och miljömässigt “inkråm”. Min uppfattning är att industriella metoder behöver utvecklas för renovering. För att få igång energieffektivisering i samband med renovering behövs både informativa och ekonomiska incitament.

Att begränsa en negativ miljöpåverkan är ständigt närvarande för organisationens medlemmar, menar Monica Björk. Ett av hjälpmedlen är den byggvarudeklaration som sektorn gemensamt skrivit under på.

– Vi tycker också att certifieringar är ett bra styrmedel men de skall vila på en god vetenskaplig grund och med tydliga kriterier. Alla jobbar hållbart numera, det är det enda som håller i längden.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.