Forskningsinstitutet RISE har testat förmålade råspontluckor i ett nytt användningsområde. Testet visar att råspontluckan kan vara en fullgod ersättare för en global bristvara.
Idag används ofta importerad konstruktionsplywood i våtutrymmets bärande väggar. Pandemin, och nu det pågående kriget i Ukraina, har dock gjort konstruktionsplywood till en bristvara.
I sökandet efter lösningar kom en av Deromes tekniska projektledare på idén att ersätta plywooden med den egenproducerade råspontluckan i våtutrymmen. Nu har idén testats skarpt av forskningsinstitutet RISE som bekräftar att råspontluckan är ett fullgott alternativ.
– Eftersom råspontluckan tillverkas i Sverige blir vi mindre känsliga för materialbrist än om vi är beroende av importerat byggmaterial. Att råspontluckan dessutom har ett lägre koldioxidavtryck ger en win win, säger Anders Carlsson, hållbarhetschef på Derome.
Råspontluckan är en prefabricerad byggkomponent framtagen för att effektivisera takbyggandet. Luckan som tillverkas av granvirke har länge levererats grundmålad för att skydda mot fukt. En innovation i Deromes industrimåleri gör det nu möjligt att leverera råspontluckan helt färdigmålad med Svanenmärkt färg, vilket sparar jobbet att måla svåråtkomliga takutsprång på plats.
– Det blir till och med med en win win win: för oss, för husbyggarna och för yrkesmålarna, säger Anders Carlsson.
Deromeföretaget Varbergshus planerar nu att gå över till att bara använda råspontluckan i sina badrum.
– Om vi kan använda en lokalt producerad produkt med lägre koldioxidavtryck ska vi givetvis göra det. Det är bra både för kunden och för klimatet, säger Tobias Gustafsson, teknisk chef på Varbergshus.