ANNONS
De kan vinna Växjös nya Träbyggnadspris

De kan vinna Växjös nya Träbyggnadspris

annons
ANNONS

För första gången delar Växjö ut ett Träbyggnadspris. De projekt som har chans att vinna är Pelarsalen vid Väludden, Strandsnäckan vid Kampen och Vallen vid Växjösjön/Södra Bergundasjön.

– Alla tre nominerade visar på prestationer där stark vilja och ett gott samarbetsklimat varit nyckeln till framgång, säger Växjös stadsarkitekt Henrik Wibroe.

De tre nominerade byggnaderna till årets Träbyggnadspris har utsetts av en jury och presenterades för kommunstyrelsen idag. Brf Strandsnäckan är byggd i två husrader. “Stark vilja, tätt samarbete och god kunskap ligger bakom genomförande av en träbyggnation som med sitt val av massivträ i konstruktion, fasad och interiörer bedöms uppnå en halvering av klimatpåverkan,” skriver juryn i sin motivering till nominering av projektet.

Brf Pelarsalen är beläget på Skogsudden i Växjö. Projektet består av tre punkthus med totalt 89 bostadsrätter. “Projektet har använt förtillverkade planelement, byggt under tält och därmed skapat torr arbetsplats och goda arbetsförhållanden under hela byggnationen. Genom val av trä där det är rätt använt ges en kraftigt reducerad klimatpåverkan för hela byggnationen,” lyder en del av juryns motivering.

Brf Pelarsalen. Foto: HSB.

Mellan Växjösjön och Bergundasjön ligger Vallen; fem radhus i 2 plan med hög boendestandard, dels höghus 6-8 våningar höga. Juryns motivering lyder bland annat att genom “långt, uthålligt och envist samarbete mellan flera parter har projektet försetts både med äganderätter, bostadsrätter och hyresrätter men också prov på olika byggtekniska lösningar i trä, vilket tydligt markerar en medveten strävan efter att uppnå social hållbarhet, kunskapsutveckling och helt klart resulterat i minskad klimatpåverkan.”

Vallen. Foto: Christoffer Rikardsson/Växjö kommun

Utmärkelsen, som delas ut till en eller flera aktörer inom akademi, näringsliv eller offentlig sektor, går till en särskilt god prestation inom byggnation, ingenjörskonst, teknisk innovation eller närliggande insatser med fokus på träbyggandet och god arkitektur. Vinnaren av Träbyggnadspriset avslöjas den 25 oktober 2018, samma kväll som Byggnadspriset delas ut.

Strandsnäckan. Foto: Åke E:son Lindman

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.