De installerar ventilationen i Jönköpings vårdcentrum

De installerar ventilationen i Jönköpings vårdcentrum

ANNONS

Annons

Första spadtaget har tagits på Jönköpings läns nya vårdcentrum på Råslätt. Ömangruppen är ansvariga för installation av ventilation i projektet.

Den 5 500 kvadratmeter stora byggnaden ska innehålla vårdcentral, Folktandvården och familjecentral men även länets första mottagning driven av läkarstudenter och deras handledare, en så kallad klinisk utbildningsmottagning.

Ett nytt landmärke

I planeringen av det nya vårdcentrumet har också olika aspekter av hållbarhet varit vägledande. I utformning och material blandas flera kulturer, och byggnaden beskrivs som ett nytt landmärke där Småland, Sverige och världen möts. Runt byggnaden ska olika material och tekniker skapa intrycket av ett vävt band som knyter samman olika folktraditioner. HBTQ-hänsyn märks i såväl konst som i att utrymmen för toalett inte längre ska märkas med manliga och kvinnliga symboler.

Anpassningsbara lokaler

I projektet tas ansvar för att minska klimatpåverkan, använda resurser klokt och att välja produkter som ger så lite skada på miljö och hälsa som möjligt, uppger i Region Jönköpings läns beskrivning av den nya vårdbyggnaden. Solceller ska finnas på taket för att minska beroendet av andra energislag. Säkra cykelparkeringar ska byggas i anslutning till byggnaden för att underlätta för medarbetare och de besökare som kan cykla istället för att ta bil. Fastigheten ska också utformas för att kunna förändras så smidigt som möjligt. Till exempel är rummen inte statiska utan kan lätt anpassas efter nya behov och förutsättningar.

Ömangruppen har fått ansvaret för installation av ventilation i projektet.

– I upphandlingen av ventilationssystem har beställaren tagit hänsyn till kostnader för både inköp av aggregat och livscykelkostnader för driften. Vi på Ömangruppen har alltid miljön i fokus och tycker det är väldigt positivt att Region Jönköpings län satsar på de mest energi- och kostnadseffektiva lösningarna, eftersom det långsiktigt minskar påverkan på miljön, säger Krister Gustavsson, projektchef på Ömangruppen Projekt AB.

Byggnaden planeras stå färdig i slutet av år 2020.

Illustration: Tengbom/Region Jönköpings län

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.