De blev vinnarna på årets Arkitekturgala

De blev vinnarna på årets Arkitekturgala

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 19 mars gick Arkitekturgalan av stapeln i Stockholm. Dagen innehöll en rad föredrag och brandtal och avslutades med prisutdelning av bland annat Sienapriset, Planpriset och Kasper Salin-priset.

Temat för årets Arkitekturgala var Architectu(re) – re-think, rebuild, re-use och på scen avhandlades bland annat nyskapande projekt i Belgien där material och interiörer från äldre byggnader återvinns, ungerska stadsutvecklingsprojekt med social hållbarhet i fokus, och den japanske arkitekten Shigeru Bans arbete med att återanvända material och verk i papp och papper. Gert Wingårdh lyfte fram hur haven sakta men säkert förstörs av plasten och hur arkitektur- och byggbranschen bör börja tänka om kring plastens utrymme i byggprojekten. Jan Christian Vestre, vd för möbeltillverkaren Vestre, framförde en engagerad uppmaning till branschen att ta vara på möjligheten att skapa demokratiska mötesplatser på ett hållbart sätt.

Socialt bostadshus tog hem Bostadspriset

Galan fortsatte under kvällen med prisutdelning av ett flertal utmärkelser. Vinnaren av Planpriset 2018 blev Arkitekturprogrammet för Linköpings innerstad som juryn menar ger en “inspirerande och trovärdig implementering av den nationella arkitekturpolitiken.” Ansvarig planarkitekt och upphovsperson: Arkitekt SAR/MSA Johanna Wiklander, dåvarande stadsarkitekt.

Bostadshuset i Uppsala, Inspiration Rosendal, vann Bostadspriset 2018. Huset med 347 bostadsrätter är byggda med låga boendekostnader för att studenter och andra med små plånböcker ska kunna bo där. Energiförbrukningen är också mycket låg och de boende har möjlighet att påverka sin egen förbrukning via en app. Det finns även många möjligheter till sociala möten, något som tilltalat juryn; “Husets generösa rekreationsrum i flera plan, taklandskapets mötesplatser, grönska och träningsytor ger stora möjligheter till spontana möten.” Ansvariga arkitekter är Mikael Ahrbom, arkitekt SAR/MSA och Michael Christensen, arkitekt MAA, Christensen & Co Arkitekter.

Inspiration Rosendal. Foto: Daniel Pettersson

Gotländsk ateljébostad vann Kasper Salin-priset

Sienapriset 2018, Sveriges Arkitekters utmärkelse för årets bästa landskapsarkitektur, gick denna gång till Jubileumsparken i Göteborg. Här har en nedlagd industrimiljö omvandlats till en ny stadsdel. Inte minst är det ett gott exempel på vikten av ett högt offentligt deltagande. Jubileumsparken har fått växa fram genom att spara och sätta samman återvunna material och genom att invånarnas visioner förvandlas till konkreta projekt. Jessica Segerlund, Älvstranden Utveckling, arkitekt SAR/MSA Kristoffer Nilsson och landskapsarkitekt LAR/MSA Amelie Sandow, Göteborgs stad, har varit ansvariga arkitekter.

Jubileumsparken. Foto: Peter Kvarnström

Det blev gotländska Hamra Ateljébostad som tog hem årets Kasper Salin-pris. Arkitekt Anna Chavepayre, collectif encore, har skapat ett hus ute på den gotländska landsbygden åt uppdragsgivarna Birgitta och Staffan Burling. Huset, med väggar av betong och stora fönsterpartier, är designat för att kunna förändras och anpassas efter årstiderna. ” Som en experimentlåda innehåller huset oväntade lösningar och upplevelser, framdrivna ur en utforskande process. Ett sällsynt engagerat samarbete mellan arkitekt, byggherre och byggare har resulterat i en, från detalj till helhet, skickligt genomförd byggnad fylld av arkitektoniska kvaliteter,” lyder juryns motivering.

Dessutom delades Kritikerpriset ut till arkitekturkritikern Mark Isitt som juryn anser populariserar “insiktsfullt vad arkitekturen i all sin komplexitet kan göra och tvekar inte att modigt skilja på vad som är vackert eller fult.” Guldstolen, som lyfter fram inredning med högt konstnärligt, innovativt värde, gick till Biblioteket No. 5, där en gammal skola i Stockholm har blivit omgjorda till bostäder i Glommen & Lindbergs projekt.

Hamra Ateljébostad. Foto: Michel Bonvin

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.