ANNONS
De blev årets vinnare på Sweden Green Building Awards

De blev årets vinnare på Sweden Green Building Awards

annons
ANNONS

Fossilfri framtid och en hållbar bostadspolitik var två av de ämnen som avhandlades under första dagen av konferensen Building Sustainability 18. Årets vinnare av Sweden Green Building Awards presenterades också under en galamiddag.

En av programpunkterna fokuserade på färdplaner för fossilfri konkurrenskraft, med representanter från olika delar av branschen. Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, berättade om några av initiativen som rör samhällsbyggnadssektorn. Han konstaterade också att branschen i många avseenden utvecklas snabbare än politiken. Branschen är beredd att ta fler steg framåt om det ges möjlighet genom politiska reformer och en politisk tydlighet. Agneta Wannerström, gruppledare Hållbar Affärsutveckling, Skanska, och processägare för färdplanen för bygg- och anläggningsbranschen, höll med om att fler förändringar krävs.

– Även om vi i branschen har tagit många initiativ gör vi fortfarande för lite. Vi ber nu om lagkrav från politiskt håll för att komma framåt.

Emma Hult (MP), ny ordförande för civilutskottet, konstaterade även hon i sitt anförande att branschen står inför många utmaningar för att kunna gå mot en hållbar framtid och att det behövs politiska överenskommelser för att möjliggöra detta.

– Vi är i en tid då den här sektorn behöver samtala och komma överens politiskt så att branschen får långsiktiga spelregler.

Hållbarhetsaspekten avhandlades även utifrån ett bostadspolitiskt perspektiv. Maria Pleiborn, bostadsmarknadexpert och demograf, WSP, var en av talarna under en framtidsspaning om byggande i en svalnande konjunktur. Hon efterlyste ett större grepp om de bostadspolitiska frågorna för att kunna säkra en framtid där bostad kan säkras åt alla i samhället.

– Vi har haft en byggpolitik och ökat byggandet. Däremot har vi inte haft en bostadspolitik på väldigt länge, vilket skulle behövas för att klara de utmaningar som ligger framför oss. En långsiktig bostadspolitik handlar också om att ta hand om beståndet vi har på ett vettigt sätt, och omforma det så att det bättre passar nya behov och beteenden.

Sjukhus blev Årets Miljöbyggnad

Under konferensens första dag hölls även traditionsenliga Sweden Green Building Awards. Prisutdelningen är instiftad med syfte att belöna de projekt, byggnader och personer som har varit föredömen och drivit på det hållbara byggandet under det gångna året. Denna gång uppmärksammades framtidens sjukhus, välbefinnande i byggnader och engagemang för allmännyttan.

Södersjukhuset Byggnad 72, en del i Framtidens SöS, blev Årets Miljöbyggnad. “Med stöd i en tydligt utformad hållbarhetsstrategi, med målsättningen att certifiera alla nya byggprojekt enligt Miljöbyggnad, har årets vinnare certifierat en mycket tekniskt komplex byggnad på Guld-nivå i 14 av 15 indikatorer. Svåra utmaningar i en sjukhusbyggnad, som dagsljus, ventilation och termiskt klimat, har lösts genom goda samarbeten och smarta lösningar,” löd juryns motivering.

Botkyrkabyggens VD hyllades

Lidl 131 Växjö blev Årets BREEAM-byggnad medan konceptfastigheten STUDIO utsågs till Årets LEED-byggnad. Utöver priserna för byggnader så delades även två personpris ut. Tina Lindh, projektledare på fastighetsbolaget Castellum i Malmö, vann priset för positiva bidrag till hållbar byggnads- och fastighetsutveckling för sitt engagemang för att ta med människors välbefinnande som en del när man bygger hållbara byggnader och samhällsmiljöer. Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling gick till Botkyrkabyggens VD Chris Österlund.

– Jag är mycket glad och hedrad över priset, säger Chris Österlund. Det är en förmån att leda Botkyrkabyggen, skapa en hållbar affär för företaget med tydlig koppling till Agenda 2030 och på så sätt visa vårt bidrag till att rädda världen. I dessa sammanhang är dock ensam inte stark. Arbetet och resultatet hade inte varit möjligt utan ett starkt stöd av vår ägare och styrelse. Det hade inte heller varit möjligt utan alla fantastiska chefer och medarbetare i Botkyrkabyggen – och vi måste arbeta tillsammans med våra hyresgäster och andra som stödjer allt det goda i vårt samhälle.

 

Vinnarna av Sweden Green Building Awards på galamiddagen och prisutdelningen. Foto: Sweden Green Building Council

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.