Dansk-svenskt partnerskap ska lösa energiutmaningar

Dansk-svenskt partnerskap ska lösa energiutmaningar

ANNONS

Annons

Tolv partners kommer att skapa möjligheter att utveckla, testa och implementera nya intelligenta energilösningar tvärs över sundet.

Initiativet heter ”Innovationshubb för intelligenta och flexibla energilösningar i Greater Copenhagen”. Innovationshubben är det första initiativet från den politiska chartern ”Greater Copenhagen Green”. Innovationshubben ska bana väg för den dansk-svenska regionens roll inom grön omställning, hållbar tillväxt och minskade CO2-utsläpp. Bland de tolv partnerna som står bakom initiativet finns från Sverige Helsingborgs stad, Malmö stad och E.ON Sverige.

– I Greater Copenhagen-regionen finns flera mycket framgångsrika exempel på innovations- och utvecklingssamarbete. Genom att binda ihop Living Labs samt koppla ihop och förstärka den regionala innovationsförmågan kan Greater Copenhagen bli internationellt ledande på klimatomställning och samtidigt skapa grön tillväxt. Innovationshubben kommer att främja samarbete mellan företag, entreprenörer, offentliga institutioner, kluster och energileverantörer, säger Peter Danielsson (M), svensk talesperson för Greater Copenhagen Green samt kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Gröna upphandlingar

Ambitionen är att ta fram innovativa energilösningar, som kan bidra till att kombinera hållbar energiförsörjning med minskad energiförbrukning i till exempel sjukhus, skolor och detaljhandel och inom transportsektorn. Tanken är också att arbeta med utvecklingen av flexibel energiförbrukning för att undvika användandet av fossila bränslen till spetsproduktion vid hög belastning i systemet, samt utveckling av ett energisystem, som i högre grad engagerar medborgarna i energieffektiva och hållbara energilösningar och utveckling av ett gemensamt offentligt krav på gröna upphandlingar av energidesign och energilösningar.

Den nya innovationshubben utgörs initialt av Living Labs, samt det samarbete som de tolv partnerna i Sverige och Danmark etablerar. Bland annat kommer Hyllie, Sege Park och Östra Ramlösa i Helsingborg att delta i projektet.

– Vi har stora möjligheter att utveckla framtidens smarta och hållbara energilösningar för användning både lokalt och globalt. Vi kan göra detta genom att använda varandras expertis och tekniska kompetenser i ett tvärgående dansk-svenskt samarbete i Greater Copenhagen,säger Heino Knudsen, dansk talesperson för Greater Copenhagen Green, samt regionstyrelsens ordförande i Region Sjælland.

Heino Knudsen Foto: Gert Ellegaard

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.