Dags att klimatdeklarera – så förbereder sig branschen
ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]
Den 1 januari 2022 trädde lagen om klimatdeklaration för byggnader i kraft. Det innebär att byggherrar är skyldiga att redovisa vilken påverkan på klimatet en ny byggnad har. Vi har frågat tre aktörer – Akademiska Hus, NCC och fastighetskontoret Stockholms stad – om hur de har förberett sig på det nya lagkravet.
Den nya deklarationen omfattar de växthusgasutsläpp som uppstår under byggskedet. Byggskedet omfattar modul A1–A5 (råvaruförsörjning, transport och tillverkning i produktskedet samt transport och bygg- och installationsprocessen i byggproduktionsskedet) enligt den europeiska standarden EN 15978. De delar av byggnaden som ska ingå i klimatdeklarationen är byggnadens klimatskärm, samtliga bärande konstruktionsdelar samt innerväggar. I en klimatdeklaration får man använda antingen generiska klimatdata från Boverkets klimatdatabas eller specifika klimatdata för byggprodukter (EPD:er). Skyldigheten att lämna in en klimatdeklaration gäller inte för
[aas_zone zone_id="20603"]
En kommentar
Lämna en kommentar
Regler för kommentarer på Hållbart Byggande
Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.
Boverket utreder gränsvärden för klimatpåverkan - Hållbart Byggande
[…] LÄS MER: Dags att klimatdeklarera – så förbereder sig branschen […]