Colabit firar 10 år som drivmedelsbolag – väljer snabbspår till fossilfritt

Colabit firar 10 år som drivmedelsbolag – väljer snabbspår till fossilfritt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Colabit är en uppstickare i drivmedelsbranschen med starkt fokus på omställningen till fossilfritt. I det planerade bioraffinaderiet i Norrsundet kommer bolaget att producera flytande förnybara drivmedel som ersätter diesel, bensin och flygbränsle i existerande fordonsflotta. Nu firar Colabit 10 år och byggstarten är nära.

Redan i starten 2013 var målet tydligt. Colabit ska bygga ett bioraffinaderi i Norrsundets hamn, som ingår i bolaget sedan 2020. Här ska flytande förnybara drivmedel produceras för att effektivt minska koldioxidutsläppen och därmed bidra till ett bättre klimat.

Smartare bränsle inom snar framtid

För att göra skillnad redan idag måste vi använda den fordonsflotta vi har i Sverige och övriga världen – men vi måste använda ett smartare bränsle. Det är snabbspår som tilltalar privatpersoner och företagare i t ex transportbranschen som tänker hållbart och vill agera.
El är ju inte för alla, och fordon med förbränningsmotor kommer att rulla på våra vägar – och flyga – i decennier framåt. Med Colabits kommande produktionsteknik kommer vi att kunna erbjuda fossilfria kopior av dagens bensin, diesel och flygbränsle  – och därigenom minska utsläppen av koldioxid med 90%, säger Magnus Nyfjäll VD och koncernchef Colabit.
Colabit har arbetat strategisk i 10 år och arbetat upp ett nätverk av stationer, depåer och logistik med kunder över hela Sverige. Samtidigt pågår ett intensivt arbete i bolaget med design, upphandlingar och planering inför det väntade beslutet om miljötillstånd.

Annons

Står i startgroparna

Vi hoppas kunna sätta spaden i backen i stort sett omgående när vi får klartecken från myndigheterna och alla tillstånd är klara.
Colabits lösning på klimatkrisen är att producera flytande förnybara drivmedel i en process med bioetanol som råvara.

Valet av råvara är viktigt och med vårt hållbarhetsfokus kommer vi att välja bioetanol som kan framställas av restprodukter från skog, grödor och t om från koldioxidinfångning. Det är mycket spännande samarbeten som nu inleds där tekniken med att använda naturens resurser har ett hållbart perspektiv.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.