Cementproduktion är det segment inom byggmaterial- och byggsektorn som är mest sårbart för långsiktiga klimatrisker på grund av koldioxidutsläpp som är stora, direkta, svåra att minska och som kräver dyra avkolningstekniker.
Det skriver det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings som har tittat på byggmaterialsektorns och byggindustrins sårbarhet för långsiktiga klimatrisker. Klimatsårbarheten inom segmentet byggmaterialdistribution är enligt Fitch Ratings främst relaterad till ansvarsfulla inköp, cirkularitet och koldioxidutsläpp från energianvändning, transporter och i allt högre grad utsläpp i leverantörskedjan (Scope 3).
Fitch Ratings konstaterar att cementproduktion står för cirka 8 % av de globala koldioxidutsläppen, varav merparten härrör från tillverkningsprocessen. Produktionsmetoder kommer därför att kräva stora förändringar under de kommande decennierna för att nå klimatmålen.
Minskningen av koldioxidutsläpp i cementproduktion kräver betydande operativa framsteg och teknisk innovation som kommer att öka kostnaderna och investeringarna, skriver Fitch Ratings. Annan produktion av tunga byggmaterial (som ballast och betong) kommer att påverkas mindre allvarligt, eftersom de har höga miljöavtryck men betydligt mindre utsläpp av direkta växthusgaser (GHG) än cementproduktion.
Fitch Ratings menar att konstruktionsområdet måste anta en effektiv klimatstrategi under hela projektets livscykel och i allt högre grad fokusera på klimatavtrycket i leveranskedjan. Företag kommer att behöva ompröva sättet på vilket de designar och konstruerar byggnader och infrastruktur, inklusive deras val av material, resurseffektivitet och cirkularitetsutmaningar. Detta kommer också att kräva att klimatrisker integreras i deras leveranskedja och inköpsbeslut. “Vi förväntar oss ökad användning av förnybar energi, minskad bränsleförbrukning och elektrifiering av transportflottor inom detta segment,” skriver Fitch Ratings.