C.F. Møller Architects presenterar vision för en bilfri stadsdel i Århus

Illustration C.F. Møller

C.F. Møller Architects presenterar vision för en bilfri stadsdel i Århus

ANNONS

Annons

Århus kommun har planer på överdäckning av bangården vid Århus järnvägsstation mellan Bruuns Bro och Frederiksbro. C.F. Møller Architects har tagit fram en översiktsplan för en grön, bilfri och levande stadsdel.

Arbetet med översiktsplanen inleddes efter att Århus kommun i september förra året beslutat att ingå ett projektsamarbete med DSB Property Development, Pension Danmark och MT Højgaard med C.F. Møller Architects som rådgivare i syfte att gemensamt utforska möjligheterna att täcka över bangården mellan Bruuns Bro och Frederiksbro.

Säkerställer rörlighet

Området skapar en bilfri miljö med renare luft, mindre trafikbuller från tåg och bilar. Klimatvänliga material och klimatneutrala byggnader är också integrerade i översiktsplanen. Visionen är att det nya området, som kommer att gå under namnet Banekvarteret, eller Bangårdskvarteret på svenska, ska bli ett av världens mest hållbara, och ska leva upp till både nationella och kommunala klimatmål.

– Komplexiteten och förutsättningarna för uppgiften har gett oss möjlighet att tänka om och skapa en ny typ av innovativ stadsutveckling som både säkerställer effektiv rörlighet och samtidigt etablerar ett bilfritt område, främjar konstruktiva villkor som i framtiden gör det möjligt att bygga lätta konstruktioner med låga C02-avtryck till exempel i trä, och etablerar stadsliv, stadsrum och byggnader av högsta kvalitet till glädje för alla medborgare – sammantaget komponenter som kommer att bidra till att skapa en av världens mest hållbara stadsdelar – som en naturlig del av Århus, säger Michael Kruse, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

I slutet av året förväntas kommunfullmäktige fatta ett slutgiltigt beslut om projektets framtid.

– Vi är mycket glada över att kunna presentera en tydlig vision om en helt ny, grön och bilfri stadsdel som binder samman staden och kommer att vara till nytta för alla medborgare i Århus. Vi ser mycket fram emot att presentera vår översiktsplan som en del av den kommande offentliga debatten om områdets utveckling, så att den urbana potentialen på denna centrala plats i hjärtat av Århus kan godkännas och utnyttjas till förmån för alla, säger Michael Kruse.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.