Byggstart för Lunds spårväg

Byggstart för Lunds spårväg

Annons

Den 15 februari togs det första spadtaget för Lunds nya spårväg. Bygget invigdes med en högtidlig ceremoni där gräsmattor rullades ut för att symbolisera första spadtaget i projektet.

Lundaprofilen Johan Wester, miljöminister Karolina Skog (MP), Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund, Emma Berginger (MP), ordförande tekniska nämnden i Lund, Henrik Fritzon (S),Region Skånes ordförande och Lars Lindberg, vice VD Skanska Sverige AB, fick tillsammans rulla ut en rulle med gräsmatta på Sölvegatan vid LTH.

– Äntligen är det dags att starta bygget av spårvägen efter många års planerande. Spårvägen kommer göra det möjligt för fler människor att resa hållbart i Lund och är en del i att bygga ett modernt och klimatsmart samhälle, säger Emma Berginger (MP), ordförande i Tekniska nämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen i Lund.

– Utbyggnaden för spårvagn i Lund är en historisk milstolpe i kollektivtrafiken i Lund och för hela Skåne. Lund expanderar nu snabbt, med bostäder och ny infrastruktur i nära anslutning till ESS och MAXIV. Utbyggnaden för spårvagn kommer ytterligare att stärka utvecklingen, stimulera tillväxten, binda samman kommunen och underlätta pendlingen till och från Lund, säger Henrik Fritzon (S), ordförande i Region Skåne.

Spårvägen ska byggas utmed ett kunskapsstråk som sträcker sig mellan Lund C och ESS, ett av Lunds mest trafikerade stråk i nordost. Spårvägen kommer att knyta samman medeltidsstaden i centrum och den nya forskarstaden i nordost.

Foto: Kennet Ruona

LÄS MER: Helhetsgrepp styr Lund mot en hållbar framtid

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment