Bygger världsledande labb för nanoforskning

Bygger världsledande labb för nanoforskning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Vectura och Lunds universitet tar ett stort kliv för svensk forskning genom att bygga Nanolab Science Village – ett världsledande labb för nanoforskning och innovation i Lund. Det nya labbet, som blir en del av forskningsklustret med ESS och MAX IV, skapar en internationell mötesplats för banbrytande aktörer inom Life Science och nanoteknik.

Som innovativ fastighetsutvecklare skapar Vectura platser som främjar utveckling och samverkan. Här får människor och deras idéer de bästa förutsättningarna att driva forskningen framåt, något som är avgörande för att förstå hur teknik kan stötta framtidens lösningar.

-Det är med stor glädje som jag välkomnar Nanolab Science Village. Satsningen skapar en världsledande miljö för forskning och innovation, med rätt förutsättningar för den viktiga nanoforskningen. Den här investeringen är nödvändig för att Sverige ska stå starkt internationellt, säger Joel Ambré, vd för Vectura.

Forskning för hållbarhet och hälsa

Nanoforskningen inom Nanolab Science Village utvecklar bland annat hållbara metoder för energilagring och utvinning och spelar en viktig roll i utvecklingen av halvledare för datachip. Tekniken möjliggör även tidigare upptäckt av sjukdomar och individanpassade behandlingar. I den här miljön kommer forskare, inkubatorer och startup-företag att samlas för att utveckla och kommersialisera nya idéer inom mikro- och nanoteknik.

– Vi är glada att på det här sättet se Lunds universitet komma ännu ett steg närmare första spadtaget i bygget av det nya laboratoriet för nanoteknik. Här kan vi bedriva spetsforskning inom hållbarhet och skapa ett internationellt centrum för materialvetenskap, som knyter samman forskning inom fysik, kemi och biomedicin, säger Erik Renström, rektor för Lunds universitet.

– Jag är glad att projektet tar ett nytt steg framåt för vårt NanoLab och dess framtida utveckling, tillsammans med Vectura. Mycket av de nya satsningar som görs inom exempelvis materialvetenskap, grön omställning och halvledarfrågorna gör att vi behöver modernisera och utveckla vår infrastruktur för att ligga i framkant med världsledande forskningsanläggningar, säger Annika Olsson, dekan för Lunds Tekniska Högskola.

Fakta om Nanolab Science Village

Nanolab Science Village kommer att omfatta 5 700 kvadratmeter med avancerad forskningsinfrastruktur för mikro- och nanoteknik. Forskningen kommer att omfatta fysik, materialvetenskap, nanovetenskap, kemi, livsvetenskap, energi och miljö, samt nanoelektronik. Labbet kommer att vara en del av den nationella forskningsinfrastrukturen Myfab.

Labbet erbjuder

Enastående utbildningsmöjligheter för tillverkning av halvledarkomponenter, samt mikro och nanostrukturer för grundutbildningsstudenter.
Infrastruktur med öppen access för akademi, institut och företag.
Stabila och reproducerbara processer för tillämpad och grundläggande forskning i framkanten.
Komplement till och plattform för samarbete med MAX IV och ESS genom att erbjuda en infrastruktur för att tillverka och undersöka prover på mikro- och nanoskalan.
Bidra till en innovationsmiljö med aktiv samverkan med företag.
Ett labb med inbyggd flexibilitet för att stödja en dynamisk utveckling.
Design, flöden och konstruktion som ger en ännu säkrare hantering av kemikalier och gaser. Större yta, högre renhet, tillräcklig tillgång till ventilation, kylning och elektricitet, vilket ger möjlighet att installera modernare utrustning.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.