Belatchews bostadskoncept tog hem arkitekturpris i Cannes

Belatchews bostadskoncept tog hem arkitekturpris i Cannes

Annons
annons

Belatchew Arkitekter har tilldelats Architectural Review MIPIM Future Project Award 2019 för konceptet Stockholm Loop, en katalysator för 120 000 nya bostäder.

Prisutdelningen gick av stapeln vid den 30:e upplagan av fastighetsmässan MIPIM i Cannes, Frankrike. Stockholm Loop utsågs till vinnaren i kategorin Regeneration & Masterplanning. Belatchew Arkitekters vd och grundare, Rahel Belatchew, var på plats på MIPIM i Cannes, för att ta emot priset vid en prisceremoni arrangerad av Architectural Review.

– Vi är glada att Architectural Review och MIPIM uppmärksammar vårt projekt Stockholm Loop som adresserar för vår tid viktiga frågor vilka täcker in en rad olika aspekter av staden, säger Rahel Belatchew Lerdell, vd, Belatchew Arkitekter. Det är särskilt hedrande att få ta emot AR MIPIM Future Project Award för en andra gång, efter att vår urbana insektsfarm BuzzBuilding även fick priset 2015.

Rahel Belatchew. Foto: Camilla Lindqvist

120 000 bostäder längs tunnelbanans ytterkanter

Det var i somras som Belatchews experimentella studio Belatchew Labs presenterade konceptet Stockholm Loop som kortfattat går ut på att skapa 120 000 nya hållbara bostäder utan att skapa nya städer. Uppdraget för Belatchew Labs gick ut på att söka svaret på frågan hur storstadsregionerna kan utvecklas i syfte att bidra till lösningen på bostadsfrågan utan att etablera nya städer och slippa dyrbara infrastruktursatsningar, och i stället ta till vara på befintliga resurser på ett för samhället mer effektivt och hållbart sätt. Tanken med Stockholm Loop är att placera bostäderna på tolv underutnyttjade lägen vid tunnelbanelinjernas ytterkanter. Med hjälp av sk TOD (Transit Oriented Development) kan dessa platser förtätas och aktiveras genom etablering av nya bostäder och andra funktioner vid underutnyttjade befintliga stationer. Enligt förslaget skulle detta kunna ske på platser som till exempel Bergshamra, Rågsved och Skarpnäck

Stationshus i Gubbängen/Hökarängen med löparbana. Illustration: Belatchew Arkitekter

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.