ANNONS
Avtal om korttidspermittering på plats för fastighetsbranschen

Avtal om korttidspermittering på plats för fastighetsbranschen

annons
ANNONS

Fastigos medlemsföretag nu kan låta de arbetstagare som riskerar uppsägning på grund av coronakrisen i stället gå ned i arbetstid och ändå få ut över 90 procent av lönen.

Fastigo har de senaste dagarna träffat avtal om korttidspermittering med Fastighetsanställdas förbund, Kommunal och i stort sett alla parter på tjänstemän. Avtalen utgår från den nya bestämmelsen om korttidspermittering som kommer att träda i kraft den 7 april, men tillämpas redan från 16 mars med anledning av coronaviruset (covid-19).

Läs mer: Branschen välkomnar krispaket

Extrabudgeten som kommer att antas innefattar bland annat nya direktiv kring korttidspermittering, där staten går in och täcker del av lönekostnader så att uppsägningar och konkurser kan undvikas.

–Vi och våra medlemmar har ett stort förtroendekapital hos parterna i fastighetsbranschen. Det gör att vi snabbt kunde få igenom en komplicerad avtalskonstruktion för medlemsföretagens bästa, säger Mona Finnström, vd i Fastigo som är fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation.

Korttidsarbete/korttidspermittering innebär att arbetstagaren kan gå ned i arbetstid och ändå få ut över 90 procent av lönen. Staten täcker upp med tre fjärdedelar av kostnaden, arbetstagaren och arbetsgivaren delar på resterande fjärdedel. Syftet är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder. Företagare som omfattas av kollektivavtal måste ha stöd för korttidspermittering i centrala och/eller lokala kollektivavtal. Om företaget inte har kollektivavtal ska det finnas skriftligt avtal med minst 70 procent av arbetstagarna med stöd för korttidspermittering.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.