Autodesk köper upp norskt AI-bolag

Autodesk köper upp norskt AI-bolag

ANNONS

Annons

Oslobaserade Spacemaker arbetar med AI-baserad generativ design för att utforska olika alternativ för stadsplanering. Nu köps bolaget upp av det amerikanska programvaruföretaget Autodesk för 240 miljoner dollar.

Spacemaker vann 2019 Innovationspriset från den norska byggbranschen. Företaget är finansierat med riskkapital från bland annat Atomico och Northzone. Bolaget startades 2016 och har utvecklat en plattform för att snabbt generera, optimera och upprepa designförslag, samtidigt som man beaktar designkriterier och data såsom terräng, kartor, vind, belysning, trafik, zonindelning etc. De olika alternativen har optimerats för att nyttja den fulla potentialen på den aktuella platsen.

– Spacemaker är ett skolboksexempel när det kommer till att använda kraften i insikter och automatisering och möjliggöra för designers att ta fram och testa idéer på bara några minuter. 2050 förväntas ytterligare två miljarder människor att bo på vår planet, farten i design- och hållbarhetsarbete inom stadsplanering måste därför prioriteras. Spacemakers teknik förändrar i grunden vårt sätt att planera och bygga städer, så både människor och vår planet kan förbli hälsosam, säger Andrew Anagnost, VD för Autodesk.

– För fyra år sedan gav vi oss ut på ett uppdrag med målet att erbjuda design-, ingenjörs- och projektteam ett nytt sätt för att utveckla mer hållbara städer och kvarter runtom i världen, samtidigt som vi maximerade investeringen. Autodesk delar vårt mål att skapa en sundare planet för alla och har en unik position för att snabbare få ut vår produkt till team världen över. Det här är en stolt milstolpe för vårt team och alla som har stöttat oss sedan starten, säger Håvard Haukeland VD och medgrundare på Spacemaker.

Spacemakers grundare Carl Christiansen, Havard Haukeland och Anders Kvale.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.