Arkitekturpris till koncept för resilient bostad

Arkitekturpris till koncept för resilient bostad

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

För andra året i rad har den internationella designtävlingen Design of the Future avslutats. Två bidrag inom kategorierna bostad och carport har nu utsetts.

SunRoof, som anordnat tävlingen med bland annat BIMobject, Grenton och Tengbom arkitektbyrå, har presenterat de vinnande bidragen i tävlingen där fokus har legat på kreativitet inom innovation och hållbarhet för att bidra till att nå klimatmålen.

Soltak som energikälla

De senaste åren av pandemi och restriktioner låg bakom inspirationen till det vinnande projektet “Resilient House”, eller “Det uthålliga huset” på svenska. Arkitekten Dominik Gomółka står bakom designen och utforskar idén om hur en bostad skulle se ut om självförsörjning är fokus genom hela designen.

Resilient house är ett energieffektivt passivhus med energibesparing i fokus. De naturligt ventilerade utrymmena är utformade för att ge ett fint ljusinsläpp. Arkitekten tar hänsyn till förändringar i bland annat arbetslivet och framtida samhällsutveckling. Planlösningen omfattar därför ett välplanerat hemmakontor och rum som lämpar sig för lärande. Arkitekten har valt trä för byggnadsstrukturen. Här används en äldre metod för att konservera trä: granvirke är förkolnat på ytan vilket förhindrar fuktinträngning utan användning av kemiskt skydd.

Taket består av ett system från SunRoof som kombinerar allt-i-ett tak med solpaneler vilket ger skydd från väder och vind samtidigt som energiförsörjningen i hemmet säkerställs. Det stora soltaket ger en energikälla för boende i hemmet och täcker även behovet av att ladda elbilar.

Laddning för två elbilar

Arkitekten Miłosz Mleczko står bakom det vinnande bidraget i kategorin carport. Carporten består av återvunnet material av trä medan det 55 kvadratmeter stora soltaket genererar solenergi från SunRoof. Med en taklutning på 30 grader riktat mot söder kan solexponeringen generera högsta möjliga vinst. Carporten genererar energi till att ladda elbilen och överskottet kan tillfredsställa hälften av hushållets energibehov.

Uträkningen är gjord av arkitekten med hänsyn till solexponeringen, vinkel, storlek och vädersträck och carporten beräknas generera cirka 9000 kWh per år. Om elbilen använder 4 000 kWhp.a. genereras ett elöverskott på 5 000 kWh per år i ett hushåll.

– Det är spännande att se hur unika bidragen av hållbara hus och carports visade sig vara. Jag gratulerar vinnarna av tävlingen och tackar alla deltagare för inspirerande idéer och kreativitet i skapandet av Framtidens hållbara lösningar. Det gläder mig att en djärv och kompromisslös strategi för hållbar design bidrar till en snabbare övergång av världen till ren energi, säger Lech Kaniuk, vd för SunRoof International.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.