ANNONS
Arkitektbyrå satsar på biokol för att neutralisera koldioxidutsläpp

Arkitektbyrå satsar på biokol för att neutralisera koldioxidutsläpp

annons
ANNONS

ElinderSten investerar i ny teknik för att neutralisera utsläppen från sina resor. Med hjälp av biokol ska arkitektbyrån kunna minska samma mängd koldioxid i atmosfären som de släpper ut.

Biokol är en kolsänka och tar bort överskott av koldioxid i atmosfären och på så sätt minskar växthuseffekten. Biokol ser ut som finfördelad träkol och kan framställas av allt organiskt material. Det är just genom att gräva ner biokol som gör att koldioxiden binds till marken. Processen förbättrar också jorden. Biokol hindrar näringsämnen från att spolas vidare och kan därigenom användas för att minska behovet av konstgödsel och dämpa övergödning av diken och vattendrag. För att framställa och gräva ner biokol samarbetar ElinderSten med det svenska biokolföretaget EcoTopic.

– En normal klimatkompensation brukar ligga på 275 kronor per ton koldioxid. Att klimatkompensera med biokol är betydligt dyrare och kostar 1500 kronor per ton koldioxid. Men, i ärlighetens namn är det inga pengar i sammanhanget om affärsresan kostar någon tusenlapp mer om man då binder samma mängd koldioxidekvivalenter som släpps ut. Det finns inte längre utrymme för att snåla med klimatet. Dessutom kommer ekosystemnyttan för våra marker och vattendrag som en bonus, säger Christian Elinder, ElinderStens vd och grundare.

– Många organisationer väljer att klimatkompensera genom att minska utsläppen på annat håll, till exempel genom att investera i en solcellsanläggning. Det är bra. Men vi väljer att ta ett steg längre. Med biokol har vi möjligheten att i atmosfären minska samma mängd koldioxid som vi släpper ut.

ANNONS
Annons
Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.