Anna Denell är årets hållbarhetschef

Anna Denell

Anna Denell är årets hållbarhetschef

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Vasakronans Anna Denell har utsetts till Sveriges bästa hållbarhetschef 2019. Priset delas ut av Aktuell Hållbarhet med syfte att identifiera och lyfta fram de bästa hållbarhetscheferna i näringslivet, för att inspirera, motivera samt stärka hållbarhetschefens roll.

50 personer hade nominerats i årets tävling och juryns arbete består av att utvärdera de nominerade kandidaterna utifrån kriterierna: åstadkommen affärs- och hållbarhetsnytta, ledarskap, innovation och nytänkande. Förutom Anna Denell var även Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, en av finalisterna. Publikens röst fick sedan vägas in i bedömningen under seminariet Hållbart Näringsliv den 20 mars och då stod det klart att Anna Denell blev den slutgiltiga vinnaren.

“I en många gånger trögrörlig bransch har Anna Denell nått igenom med hållbarhetsfrågorna och ständigt förnyat arbetet. Med innovation och nytänkande har hon drivit på både internt och externt, alltid med affären i fokus. Under förra året prisades hon även internationellt för sina insatser,” lyder juryns motivering.

Att få priset är viktigt för Vasakronan, menar hon.

–Det finns många bolag som kommunicerar saker som de faktiskt inte gör. Jag får ibland höra  motsatsen – att Vasakronan  inte kommunicerar tillräckligt. Därför tycker jag att mina kollegor förtjänar det här priset. Vi är många som jobbar varje dag för att Vasakronan ska leverera på högt ställda mål, priset är ett sätt att uppmärksamma detta, säger hon i ett uttalande från bolaget.

Lönsamhet i hållbarhet

Vasakronan har de senaste 10 åren halverat sin energianvändning, minskat sina direkta CO2-utsläpp med 97 procent, miljöcertifierat 85 procent av fastighetsbeståndet, emitterat världens första gröna företagsobligation och rankas även som det mest hållbara fastighetsbolaget i Europa och som nummer nio i världen enligt GRESB. Flera faktorer ligger bakom detta, menar Denell, men ytterst är det en fråga om att tro på lönsamheten i hållbarhetsfaktorerna, framhåller hon.

–Den övertygelsen har vi. I både styrelse och ledning och hela vägen ut i organisationen. Sen handlar det om att sätta tydliga mål och kommunicera dem i organisationen på ett enkelt sätt som gör att alla förstår varför det är viktigt att jobba med frågorna.

Hennes råd till andra hållbarhetschefer är vikten av att förstå bolagets affär för att lyckas i sin yrkesroll.

– Det är omöjligt att ta på sig rollen som hållbarhetschef i ett bolag om man inte förstår affären, kan terminologin och förstår beräkningsgrunderna bakom affären. Jag är själv civilingenjör och har 20 års erfarenhet av fastighetsbranschen. Det har varit en tillgång. Att i största allmänhet med ett gott hjärta lobba för att rädda planeten räcker inte. Man måste kunna visa på affärsnyttan.

Foto: Gustav Kaiser

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.