ABB optimerar energisystemet i Skellefteå kulturhus

ABB optimerar energisystemet i Skellefteå kulturhus

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Skellefteå Kraft och ABB går ihop för att optimera energisystemet i Skellefteå kulturhus. ABB ska använda bolagets teknik för att bland annat identifiera energiflöden och visa hur kostnaderna för inköpt energi till byggnaden kan minimeras.

Det nya kulturhuset som får namnet Sara Kulturhus ska stå klart sommaren 2021. Med sina 20 våningar, 205 hotellrum och flertalet scener väntas det bli en av världens högsta träbyggnader och norra Sveriges nya landmärke. Ett av målen är att skapa ett miljövänligt, hållbart och energieffektivt hus, och som ett led i det har Skellefteå Kraft och ABB startat ett samarbete.

– Skellefteå Kraft och ABB vill tillsammans göra kommersiella fastigheter och fabriksfastigheter smarta. Vi börjar med att implementera våra lösningar i Skellefteå kulturhus för att visa hur smart vi kan bygga fastigheter ur en energibesparingssynpunkt samt för att lära oss hur vi gör smarta fastigheter till standard i alla kommersiella fastigheter i Sverige, säger Mats Peterson, affärsområdeschef för ABB Electrification i Sverige.

Annons

Visar vad energin används till

Inom ramen för samarbetet kommer ABB och Skellefteå Kraft att titta på helhetslösningen av samtliga energiaspekter så som generering, automation, övervakning, kontroll och distribution. ABB kommer att säkerställa att ny teknik inom elektrifiering byggs in i huset samt att ABBs plattform EDCS används för att visualisera och optimera energiflödet i fastigheten. Syftet är att identifiera hur mycket energi byggnaden använder och vad energin används till (exempelvis värme, ventilation och belysning) men också identifiera varifrån energi kommer (exempelvis fjärrvärme, distributionsnätet, batteri eller solpanel). ABB:s applikation för optimering av energiflöden, Optimax, ska visa hur kostnaderna för inköpt energi till en byggnad kan minimeras. Applikationen kan också användas för att sänka effekttoppar i fjärrvärmenätet och i distributionsnätet.

Illustration: White arkitekter

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.