Birgit Östman har utsetts till årets mottagare av Greve Carl Bernadottes Skogspris. Birgit får priset för att hon har varit starkt drivande i det arbete som gjorde att byggreglerna blev materialneutrala.
Fram till 1994 gjorde rådande brandskyddsregler att byggnader över två våningar inte byggdes med en bärande stomme av trä. Forskaren Birgit Östman har forskat på trähus i över 20 år. Hon var starkt drivande i det forsknings- och utvecklingsarbete som ledde till att reglerna blev funktionsbaserade och materialneutrala. Därigenom fick trä ett genombrott i stora byggnader. Arbetet har också lett fram till att Svenska företag som bygger med trästomme idag har en världsledande position.
Nu prisas Birgit Östman för sitt arbete och utses till årets mottagare av Greve Carl Bernadottes Skogspris, som den första kvinnan någonsin att få utmärkelsen.
– Det är oerhört hedrande att få priset, säger Birgit. Det är extra smickrande att jag är den första kvinnan genom tiderna.
Priset, som består av en summa pengar och en medalj, delas ut av Föreningen Skogens styrelse till en person som har gjort det svenska skogsbruket utomordentliga tjänster. Som hängiven och samlande kraft, framstående forskare och god mentor har Birgit Östman gjort stora insatser för att vi i Sverige och världen bygger allt mer klimat- och människovänligt i trä, skriver föreningen i ett pressmeddelande.
Birgit Östman tar emot priset av Kung Carl XVI Gustaf under Skogsnäringsveckans invigningsdag den 12 april.
Foto: Karin Lepikko, Föreningen Skogen