Stora branschaktörer – så når vi energimålen

Stora branschaktörer – så når vi energimålen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

EU:s krav på energieffektivisering i byggnader skärps och senast 2025 ska Sverige ha ett utkast till den nationella renoveringsplanen, för att uppnå nollutsläppsbyggnader till 2050. För att nå målet krävs skärpt fokus och tydliga styrmedel. Nu presenterar flera branschaktörer, samlade i initiativet Energirenovera Sverige, konkreta förslag för att öka takten i energieffektiviseringen av svenska byggnader. Det är en avgörande nyckel för att Sverige ska kunna möta framtidens elbehov.

– EU-direktiven innebär en stor omställning och då är det väldigt viktigt att vi tillsammans med politiken skapar bästa möjliga förutsättningar för sektorn att genomföra den. Genom initiativet Energirenovera Sverige visar vi politiken hur vi tillsammans kan accelerera det här arbetet framåt, säger Helen Aristondo Magnusson, energiexpert på Installatörsföretagen som är en av aktörerna bakom initiativet.

Föreslagna styrmedel

För att främja och underlätta energirenoveringar föreslås flera styrmedel och reformer som syftar till att skapa långsiktiga incitament, säkerställa kvalitet och stödja både fastighetsägare och entreprenörer.

Ta fram tydliga regelverk för energieffektivisering vid renovering
Inför ett enkelt och långsiktigt investeringsstöd
Skapa starka incitament för energirenoveringsplaner
Se till att LOU inte blir en bromskloss
Öka kvaliteten i renoveringsprojekt
Kvalitetssäkra kompetens för energirenoveringar
Utveckla marknadsbaserade styrmedel för energieffektivisering

Annons

– Tekniken och viljan finns. Men det krävs politisk handlingskraft och styrmedel för att göra det möjligt att få ihop fler energieffektiviseringskalkyler och korta de ofta onödigt långa processerna, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.

Sektorn står redo – behöver rätt förutsättningar

Bakom förslagen står Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna Sverige, Installatörsföretagen, Eneff, Swedisol, Svensk Ventilation, Trä- och Möbelföretagen, Innovationsföretagen, Svenska Solskyddsförbundet, NCC och VINCI Energies Sweden. Förslagen har tagits fram i dialog med ytterligare fastighetsägare, organisationer, entreprenörer och konsulter.

Fastighets-, bygg- och installationssektorn är central för att energimålen ska kunna nås och sektorn har både tekniska lösningar och investeringsvilja. Men för att potentialen ska realiseras krävs tydliga regler, ekonomiska incitament och långsiktiga spelregler.

– Energieffektivisering är inte bara en klimatfråga – det är en fråga om konkurrenskraft, energisäkerhet och ekonomisk tillväxt. Genom att skapa rätt förutsättningar kan vi frigöra enorma mängder energi, minska beroendet av importerad el och stärka svensk industri. Nu är det dags för politiken att leverera, säger Lotta Bångens, vd på Eneff, Energieffektiviseringsföreningen, och projektledare för initiativet.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.