Dåtidens och framtidens byggmaterial – nu putsas lägenheter med lera i HSB Living Lab

Dåtidens och framtidens byggmaterial – nu putsas lägenheter med lera i HSB Living Lab

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Lera har använts som byggmaterial sedan urminnes tider, och är än idag vanligt förekommande världen över. Trots att leran är ett hållbart och helt cirkulärt byggmaterial, har användningen av materialet i svensk byggindustri hittills inte varit särskilt utbredd – men det kan nu komma att ändras. I forskningsarenan HSB Living Lab i Göteborg testas nu den mångsidiga leran inomhus i skarpt läge. Förhoppningen är att kunna bidra till en svensk uppskalning av lera som byggmaterial.

Lera är ett av världens äldsta byggmaterial och har använts av människor för att bygga bostäder i tusentals år. Idag beräknas så mycket som en fjärdedel av jordens befolkning bo i någon form av ler- eller jordhus. Men att använda lera i storskaliga svenska byggen är idag relativt ovanligt, fastän materialet visat sig ha betydande hållbarhetskvalitéer samt egenskaper som ger en god inomhusmiljö. En anledning till att leran använts i så pass liten utsträckning, är bland annat att det saknas breda kunskaper kring bygg- och tillverkningsteknik bland arkitekter och byggföretag.

På HSB Living Lab i Göteborg, som är lika delar forskningsarena och boende, har man tidigare undersökt hur leran fungerar som byggmaterial. Med lärdomar om hur det är att jobba med materialet går man nu vidare och testar lerans potential som byggmaterial i inomhusmiljöer – ett projekt som genomförs i samarbete med Peab och White Arkitekter.

Lägenheter och duschar ska lerputsas

En fördel med att utföra projektet på HSB Living Lab är att materialet kan testas i en verklig boendemiljö. Nicklas Ekstorm, som är murare på Peab, har putsat lägenhetsväggar samt duschtak i boendelabbet. För att kunna jämföra har en av väggarna och ett av taken enbart lerputsas, medan en vägg och ett tak först har beklätts med lerskiva och därefter lerputs.

Nästa steg är att studera och utvärdera hållbarhet, installation och utförande, gestaltning och estetik samt luftkvalitet och luftfuktighet. Bland annat genomförs regelbundna kontroller av luftkvaliteten och partikelhalt i luften. Men även de boendes upplevelse av att leva med materialet kommer att undersökas.

Annons

– Arbetsmiljön blir klart mycket bättre och det är mycket skonsammare att använda lera jämfört med andra material. Det är också enkelt att jobba med, dessutom luktar det naturligt istället för kemiskt. Tack vare att vi fått chansen att arbeta med materialet och testa vad det går för, får vi en djupare förståelse för hur leran ter sig. Det gör det lättare att skapa en förståelse för vad som krävs för att få till en storskalig användning av lera, säger Nicklas Ekstorm, murare på Peab.

Lera – dåtidens och fritidens byggmaterial

Det är redan känt att leran kan fungera som ett bra komplement till biobaserade material, så som trä, eftersom det har naturligt brandskyddande och fuktreglerande egenskaper – något som minskar behovet av kemikalier och betong i byggprocessen. Leran har en nästintill obefintlig klimatpåverkan jämfört med till exempel cement, där produktionen av ett ton kan

ge ett utsläpp på närmare 800 kilogram koldioxid. Lera är ett helt och håller cirkulärt material, och om man använder lokal jord slipper man långa transporter och kan eliminera onödiga koldioxidutsläpp. Dessutom behöver leran inte brännas, vilket minskar energiförbrukningen i framställningen av den.

– Den rådande klimatkrisen gör att jakten på innovativa, mer hållbara material intensifieras – och här kan leran ha en oerhört viktig funktion att fylla. Vår förhoppning är att projektet kommer generera insikter kring hur det är att jobba med materialet, var vi kan använda det och hur det kan bidra till att påverka vår inomhusmiljö i en positiv riktning, säger Kalle Sjöstrand, förvaltare på HSB Living Lab.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.