Högskolan Dalarna har under 40 år varit en ledande aktör inom forskning och utbildning inom hållbar energi, med särskilt fokus på solenergi och dess tillämpningar. Forskningen har bidragit till utvecklingen av innovativa energilösningar och utbildat nästa generation av energiforskare och ingenjörer.
– Det är en betydande framgång att se hur arbetet inom hållbar energi har utvecklats under dessa fyra decennier. Vi är stolta över att ha bidragit till den globala energiomställningen och ser fram emot att fortsätta med innovativa lösningar som kan gynna både lokalsamhället och världen i stort, säger Chris Bales, professor i energiteknik som varit verksam inom området vid högskolan sedan år 1992.
Forskningen som inleddes med etableringen av Solar Energy Research Centre (SERC) 1984 har varit central för framstegen inom hållbar energiteknik. År 2024 har SERC utvecklats till att omfatta ett bredare hållbarhetsperspektiv, där fokus har gått från enbart solenergi till hållbar energi i stort. Centret etablerar sig nu som en ledande aktör inom forskning och utbildning på flera nivåer, med cirka 50 personer vid högskolan som är engagerade i dess verksamhet.
Sprider expertis
– Genom att fokusera på energiforskning under så lång tid har vi kunnat utbilda nästa generation av energiforskare och ingenjörer som kommer att vara drivande i den gröna omställningen. Våra studenter tar med sig expertis inom solenergi och hållbara energisystem, kunskaper som idag efterfrågas av både svensk industri och internationella samarbetspartners, säger André Augusto, professor i energiteknik och ledare för forskningscentret.
Högskolan Dalarna erbjuder specialiserade utbildningar på masternivå och forskarutbildningar, vilket har hjälpt till att sprida expertis inom solenergi och hållbara energisystem både i Sverige och internationellt. Dessutom erbjuder centret kurser och seminarier för företag, myndigheter och allmänheten för att öka förståelsen för solenergi och dess möjligheter.
Forskningscentret samarbetar idag på nationell nivå inom Solelforskningscentrum Sverige (SOLVE) och leder flera forskningsområden. Med stöd från Region Dalarna satsar centret på praktisk forskning genom att finansiera en ny forskningsanläggning på Campus Borlänge med fokus på solenergi och batterisystem. Anläggningen kommer att vara till nytta både för forskare, den lokala industrin och utbildningssektorn.
Vill stärka samarbeten
Forskningscentret SERC kommer framöver att integrera forskning från flera discipliner, inklusive energi och byggd miljö, datavetenskap, industriell teknik, ekonomi och samhällsvetenskap.
– Vårt mål är att stärka samarbeten både regionalt och internationellt för att driva utvecklingen av hållbara energilösningar som kan stötta företag här i Dalarna och på andra platser. Genom att arbeta nära industrin kan vi hjälpa dem att utveckla och implementera nya teknologier och processer som minskar klimatpåverkan, säger André Augusto, ledare för forskningscentret.
Sustainable Energy Research Centre (SERC)
SERC – Historia och utveckling
SERC grundades 1984 som Högskolan Dalarnas första forskargrupp och har sedan dess utvecklats till ett ledande centrum för forskning och utbildning inom solenergi och hållbar energi på flera nivåer.
Som ett nytt (2024) tvärvetenskapligt forskningscentrum har SERC etablerat sig vid Högskolan Dalarna med målet att främja interdisciplinär forskning inom energiområdet och stödja industri- och samhällsaktörer i den hållbara och inkluderande energiomställningen.
Solar har blivit Sustainable
Centret integrerar forskning från flera discipliner, såsom energi och samhällsbyggnad, datavetenskap, industriell teknik, ekonomi och samhällsvetenskap. Akronymen SERC hyllar arvet från det ursprungliga forskningscentret för solenergi, som grundades 1984, och speglar den bredare fokus på hållbarhet som nu genomsyrar verksamheten.
Milstolpar för solenergiforskningen vid Högskolan Dalarna
1984: SERC (Solar Energy Research Center) grundas.
1989: Först i världen med att introducera grafiska gränssnitt för energiberäkningsprogram.
1991: Första doktoranden påbörjar sin utbildning.
1993: Sveriges då största nätanslutna solcellsanläggning installeras på Högskolan Dalarna med stöd från Borlänge Energi.
1997: Första större EU-projektet, EMA-solfångaren, lanseras.
1999: Den ettåriga masterutbildningen i solenergiteknik startas.
2010: New facilities and laboratories are inaugurated at the former campus on Röda Vägen.
2013: Start för det treåriga energiingenjörsprogrammet och tvåårig masterutbildning i solenergiteknik.
2015: Tionde doktoranden inom energiområdet tar examen.
2022: SOLVE-projektet inleds och forskarutbildning i energisystem i byggd miljö lanseras.
2024: SERC återuppstår som Sustainable Energy Research Centre.