De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!

De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.

Det var hård konkurrens bland bidragen vilket märktes tydligt i bedömning och diskussioner.

– Vi fick ta del av inspirerande klimatinitiativ från hela landet och kunde till slut enas om två värdiga vinnare, säger Frida Hansson, projektledare på Sveriges Allmännytta.

Uppsalahem Prisade för Klimatbudget i Nybyggnation

Uppsalahem vann med sitt införande av klimatgränsvärden för nybyggnation, ett initiativ som gör det möjligt för andra bostadsbolag att enkelt följa efter.

– Det är en stor ära för oss på Uppsalahem att ta emot pris för bästa klimatinitiativ för vårt arbete med klimatgränsvärden. Det fina med vårt arbete är att det går enkelt för fler att kopiera och inspireras av – tillsammans gör vi stor skillnad på riktigt, säger Åsa Pallin, hållbarhetsstrateg på Uppsalahem.

Våren 2023 beslutade Uppsalahem att alla nybyggnationer ska följa ambitiösa klimatmål i linje med Parisavtalet. Projektet Takryttaren blev det första som uppfyllde dessa krav och satte en hög standard för framtida projekt.

Juryns motivering: Uppsalahems bidrag visar på spjutspets i bemärkelse av att sätta gränsvärde för klimatpåverkan i byggandet. Att lyckas ta dessa principbeslut är viktigt för framtiden. Stort plus att de har efterfrågat en ny produkt och därmed drivit på utvecklingen. Det är viktigt att ha dessa murbräckor som går före och tar den djupa dialogen med entreprenörer och leverantörer.

Ronnebyhus Belönas för Svanenmärkt Renovering

Ronnebyhus prisades för sitt renoveringsprojekt, Sveriges första Svanenmärkta renovering. Genom att återanvända material som tegel, betong och köksinredning lyckades Ronnebyhus minska klimatpåverkan samtidigt som de bevarade fastighetens ursprung.

– Det är fantastiskt kul och hedrande att bli uppmärksammad och att vårt projekt inspirerar andra. Även små projekt kan göra stor skillnad och storleken på bolaget begränsar inte innovationen, säger Ida Karlsson, fastighetschef på Ronnebyhus.

Juryns motivering: Ronnebyhus bidrag visar upp ett imponerande och modigt sätt att genom väl underbyggda underlag få ett rivningsbeslut hävt. Projektet är ambitiöst och genomtänkt med fina kvantifierade resultat. Extra roligt att ett mindre bolag kan visa vägen i denna fråga och dessutom bli den första Svanenmärkta renoveringen i Sverige.

Annons

Hederspris till GöteneBostäder för Hållbarhetsinsatser

För första gången delades ett hederspris ut till GöteneBostäder, vars projekt imponerade med sin helhetssyn inom hållbarhet, inklusive ekosystemtjänster och delningstjänster.

– Trots den slutgiltiga bedömningen kunde juryn inte riktigt släppa detta bidrag. Under diskussionerna kom de tillbaka till bidragets helhetstänk i form av kommunikation, bosociala insatser, ekosystemtjänster, delningstjänster, digitalisering och klimatsmarta insatser. De beslutade att bidraget var värda ett pris av något slag – ett hederspris, säger Frida Hansson.

Juryns motivering: Götenebostäders bidrag uppvisar ett holistiskt tänk i alla hållbarhetsdimensioner. Projektet har lagt stort fokus på ekosystemtjänster, involverat och engagerat de boende men även synliggjort hållbarhetsarbetet på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Inspirerande projekt som arbetar med en av vår tids viktigaste frågor – biologisk mångfald.

Om Juryn

Juryn bestod av experter från akademi, näringsliv och miljöorganisationer som bidrog med sin kunskap för att bedöma bidragen utifrån klimatnytta och hållbarhet.

Tove Malmqvist, seniorforskare och docent på avdelningen för hållbarhet, utvärdering och styrning, SEED, KTH

Ulla Janson, universitetslektor LTH, forskar kring hållbar byggindustri, med fokus på energianvändning, livcykelanalyser, avfallsgenerering och cirkularitet

Jörgen Ågren, hållbarhetsstrateg HBV

Emmy Lennevald-Calli, miljöstrateg Hyresgästföreningen

Björn Bergstrand, hållbarhetschef Kommuninvest

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.