Först på marknaden med cement med vulkaniskt material

Prover tas under produktionen av nya Bascement Plus med vulkaniskt material

Först på marknaden med cement med vulkaniskt material

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I september gjordes fullskaleförsök på Heidelberg Materials fabrik i Slite på Gotland med att producera nya Bascement Plus, som innehåller vulkaniskt material från Island – naturlig puzzolan – i stället för flygaska.

Försöken avlöpte väl och från slutet på året finns nya Bascement Plus tillgängligt på marknaden.

– Bascement Plus finns tillgängligt för provningar och vi räknar med att nå full produktionskapacitet efter årsskiftet, säger Magnus Ohlsson, vd för Heidelberg Materials Cement Sverige. Vi är stolta över att nu kunna lansera nya Bascement Plus på marknaden. Genom att inkludera detta vulkaniska material minskar vi klimatavtrycket avsevärt jämfört med traditionell cement.

Nya Bascement Plus är ett cement blandat med naturlig puzzolan*, som har reaktiva egenskaper i likhet med cement och som därför kan ersätta en del av cementet i den färdiga produkten.

Ingen miljöpåverkan

Fördelen med den naturliga puzzolanen är att den inte för med sig någon miljöpåverkan till skillnad från cementets huvudsakliga råmaterial, kalksten, som genererar koldioxid när det bearbetas i cementugnen. Tack vare denna inblandning av naturligt puzzolan i nya Bascement Plus minskar koldioxidutsläppen avsevärt.

Heidelberg Materials är den ledande aktören i omställningen av den globala cementindustrin. Företaget satsar målmedvetet på uppförandet av en anläggning för koldioxidinfångning (CCS) i Slite vilket kommer att innebära att all cement från Slite från och med 2030 kommer att produceras utan koldioxidutsläpp.

Använts sen antiken

Samtidigt är den pågående utvecklingen av klimatförbättrade produkter – där nya Bascement Plus är en del – ett mycket viktigt arbete som dessutom gör skillnad för det hållbara byggandet redan under 2025.

* Naturliga puzzolaner är vulkaniska material som har cementliknande egenskaper och används som tillsats i betong och murbruk. De mest kända naturliga puzzolanerna inkluderar vulkanisk aska, som har använts sedan antiken för att förbättra hållfastheten och motståndskraften hos byggmaterial. Det vulkaniska materialet utvinns i Heidelberg Materials täkter på Island där det finns tillgängligt i stora volymer och därmed är en långsiktig resurs.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.