Nu kan bostadsbolag få en snabb överblick av hur deras ekonomi kring parkering ser ut, bilarnas klimatpåverkan och vilka lösningar som kan minska de boendes koldioxidavtryck och samtidigt öka deras rörelsefrihet.
I allmännyttan finns cirka 650 000 parkeringsplatser som i snitt kostar bostadsföretaget ungefär tre gånger så mycket som intäkten. Mellanskillnaden subventioneras ofta av hyran, oavsett om de boende nyttjar en parkering eller inte. Detta samtidigt som bilarna står stilla cirka 95 procent av tiden och ändå står transporter till och från boendet för mer än 80 procent av hyresgästernas klimatavtryck kopplat till bostaden.
– Kan vi göra något tillsammans för att förändra bilden? Fördela kostnaderna på ett annat sätt, fördela mobiliteten mellan fler och minska koldioxidutsläppen på köpet? Det var frågorna som ledde till att vi ville ta fram ett digitalt verktyg som skulle kunna underlätta för bolagen att genomföra just detta. Nu är verktyget färdigt och publicerat här på webbplatsen, säger Carl Ståhle.
Han är digital fastighetsexpert på Sveriges Allmännytta och upphovsmannen till mobilitetskalkylatorn. Genom att knappa in data som hur många parkeringar bolaget har, av vilken typ och vilka avgifterna är kan bostadsbolaget se hur ekonomin kring parkering ser ut, bilarnas klimatpåverkan och en alternativ lösning som bygger på att man delar på mobiliteten via olika klimatsmarta lösningar.
Efterlyser mobilitetsfond
Sveriges Allmännytta menar att det krävs ett nytänkande i planeringen av existerande och framtida bostadsområden och att de måste erbjuda fler alternativ än bil och parkering.
– Det är dags att överge parkeringsnormen och införa en mobilitetsnorm. För att pusha på utvecklingen för ett mer transporteffektivt samhälle presenterar Sveriges Allmännyttas mobilitetsprojekt åtgärder i tre steg. Mobilitetskalkylatorn är ett första steg, följt av mobilitetsstrategier för olika lokala förhållanden. Parallellt föreslår vi att parkeringsnormen i plan- och bygglagen ersätts med en teknik- och klimatneutral mobilitetsfond och att mobilitetsfondsområden införs i detaljplaner, både befintliga och nya, säger Carl Ståhle.