Ny metod ska ge säkrare bedömning av hormonstörande ämnen

Ny metod ska ge säkrare bedömning av hormonstörande ämnen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

IVL:s dotterbolag Basta presenterar nu nästa steg i arbetet med giftfritt byggande. Tillsammans med aktörer i byggbranschen har Basta tagit fram en metod för att kunna ta ett säkrare och bättre grepp om hormonstörande ämnen i byggvaror.

I ett projekt tillsammans med aktörer i byggbranschen och Bastas vetenskapliga råd har Basta utvecklat kriterier för hormonstörande ämnen i bygg- och anläggningsprodukter. Projektet har genomförts tillsammans med Golvbranschens Riksorganisation, Sveriges Byggindustrier, Byggmaterialindustrierna, Sveriges Färg och Lim Företagare och Substitutionscentrum.

Arbetet har resulterat i en ny metod, med tydliga och transparenta steg som finns dokumenterade i en vägledning.

– Fram till nu har vi baserat våra kriterier på enbart listor vilket lett till en hel del kritik. Nu får branschen en bättre och säkrare metod att identifiera hormonstörande ämnen, säger Sussi Wetterlin.

Bygger på tre steg

Metoden bygger på tre steg: EU:s definition för hormonstörande ämnen som i modellen används på bygg- och anläggningsprodukter, ett ”indikatorsteg” som begränsar de ämnen som är misstänkt hormonstörande och som finns listade på tre erkänt välgrundade och gedigna listor och företagens utredningar där de måste ha tagit långtgående ansvar för sina produkter och visa att de inte är hormonstörande enligt lagstiftningen i Reach. Producenterna ges även möjlighet att komplettera med ämnesspecifik information.

– Genom att ta in information från alla aktörer så får vi en bredd i bedömningen om vad som är en säker produkt. Det innebär också att vi kan vara snabba och fånga in ny kunskap så fort den kommer, vilket är väldigt viktigt på det här området där utvecklingen sker så snabbt, säger Sussi Wetterlin.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.