I en enfamiljsvilla i Borås kommer forskningsinstitutet RISE att ta ett helhetsgrepp kring elförsörjningen i en byggnad med installerade solceller.
Forskningsprojektet ”Från solel till användare med minsta möjliga förlust – en fullskaledemonstration” löper under fyra års tid och pågår fram till 2020.
I projektet ska ett komplett system med solel, batterilager, laststyrning, likströmsnät och likströmslaster demonstreras i en enfamiljsvilla samtidigt som projektpartners ska vidareutveckla hushålls- och installationstekniska produkter och system som är anpassade för likströmsdrift.
– I och med solcellernas och elbilarnas ankomst, så kommer våra byggnader att bli små ”energihubbar” i elnätet. Det finns stora fördelar att gå över till likströmsmatning eftersom allt arbetar från ett likströmsled, menar professor Torbjörn Thiringer på Chalmers Elektroteknik som är en av projektdeltagarna, i ett pressmeddelande.
Ett allt mer hållbart Sverige - FRAKKA
[…] fastighetstidningen.se hallbartbyggande.com/kraven-for-nne-byggnader-en-het-fraga-for-branschen hallbartbyggande.com/har-tas-helhetsgrepp-pa-solceller-batterilager-och-intern-likstromsforsorjning frakka.se/gifthantering-samband-med-atervinning-av-byggavfall […]