Den 4-8 februari är det dags för årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair. Svenska designklassiker från 50-talet till idag och möbelindustrins framtid står bland annat på programmet när den internationella möbelmässan arrangeras för 70:e gången.
Den första möbelmässan ägde rum 1951 på St Eriksmässan i Storängsbotten. Då medverkade endast svenska producenter och möbelhandlare. Tjugo år senare flyttade mässan till Älvsjö och Stockholmsmässan och har sedan dess vuxit för varje år. Till Stockholm Furniture & Light Fair (SFLF) kommer numera inköpare, arkitekter, designer och journalister från mer än 100 länder. Mässan lockar cirka 40 000 besökare och av dem är dryga 30 procent internationella besökare. Runt 700 företag, varav 300 internationella, ställer ut på Stockholmsmässans 70 000 kvadratmeter.
– Att fylla år ger utrymme för en historisk reflektion och det som framförallt fascinerar mig när jag ser tillbaka är det faktum att vi lyckats utveckla Stockholm Furniture & Light Fair från en mindre möbelmässa med svenska producenter, utställare och besökare till världens största mötesplats för Skandinavisk design. Idag har mässan besökare från 100 olika länder som vallfärdar till Stockholm i februari, för att få en samlad bild kring vad som händer inom branschen. Det gör mig och mina kollegor stolta, säger Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair.
Cirkulär framtid
I år genomförs Stockholm Furniture & Light alltså för 70:e gången, vilket bland annat firas med en utställning som lyfter fram designklassiker från 50-talet till i dag. Hållbarhetsfrågans aktualitet syns enligt arrangörerna tydligt i såväl formgivning, materialval som produktion hos en mängd av årets utställare. Stockholm Design & Architecture Talks 2020 bjuder traditionsenligt in till diskussioner om design och arkitektur och även där är hållbarhet en utgångspunkt för flera av samtalen. Bland annat pratar formgivaren Emma Olbers om hur designindustrin kan möta 2030-utmaningen att minska utsläppen av koldioxid med hälften. Ivana Kilsgaard, hållbarhetschef på Tengbom samt ordförare och grundare av 100-gruppen, deltar i ett panelsamtal om hållbar inredningsarkitektur. Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet, leder en diskussion om möbelindustrins arbete mot att bli cirkulär.