FN:s klimatpanel (IPCC) kom nyligen med sin skarpaste varning hittills om klimatförändringarnas katastrofala påverkan på människor och ekosystem. Satsa på naturens egna lösningar och gröna och klimatsmarta städer, uppmanar WWF.
Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability, presenterades den 28 februari. Rapporten visar hur effekterna av en varmare värld påverkar matförsörjning, infrastruktur och naturen. Om 30 år kommer mer en miljard människor vid världens kuster att drabbas av översvämningar och stormar på grund av stigande havsvattennivåer. Redan idag uppgår temperaturhöjningen till 1,1 grader jämfört med förindustriell tid.
– Klimatkrisens effekter som spär på extrem torka, värmeböljor, stormar, översvämningar och artutrotning är ingen science-fictionfilm utan en rå verklighet redan idag. Vår planet pressas bortom sina gränser där de mest utsatta lider mest. Men loppet är inte kört. Om världens ledare agerar nu har vi fortfarande en chans. Varje tiondels grad räknas och städerna har en otroligt viktig roll att spela, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.
Nästan hälften av jordens befolkning kommer att känna av vattenbegränningar varje år och många miljarder invånare i städer kommer att påverkas av klimatförändringar. Sårbarheten varierar i olika länder. Många länder planerar för att anpassa sig, men gapet växer mellan åtgärderna och den pågående klimatförändringen.
– Vi behöver visa ledarskap för att få mer motståndskraftiga och klimatsmarta städer. Att satsa på naturbaserade lösningar i urbana miljöer som träd, naturliga ekosystem och gröna tak kan både minska utsläppen, bidra till klimatanpassning, ge bättre hälsa och minska fattigdomen, säger Jennifer Lenhart, ansvarig för WWFs globala arbete med hållbara städer.