White ritar kontorsbyggnad i trä åt Vasakronan

White ritar kontorsbyggnad i trä åt Vasakronan

White Arkitekter i Uppsala har fått i uppdrag att rita Magasin X åt Vasakronan. Det nya kontorshuset, som kommer att stå vid Resecentrum i centrala Uppsala, byggs med massivträstomme.

Efter att ha gjort en omfattande trähusutredning har Vasakronan fattat beslutet att bygga ett kontorshus helt i trä.

– Det här är oerhört spännande och jag hoppas givetvis att Magasin X blir det första kontorshuset i trä. Uppsala är en ambitiös kommun med skarpa mål för hur man vill växa smart och hållbart och vi märker ett ökat tryck även från våra hyresgäster att man söker mer långsiktigt hållbara lokallösningar. Då är bland annat trä efterfrågat. Att bara vistas i ett hus byggt av trä ger en annan upplevelse, säger Jan-Erik Hellman, chef region Uppsala, Vasakronan.

Vasakronan har döpt projektet till Magasin X för att ”koppla till historiens vingslag” då det varit magasin där tidigare. Det blir det lokala arkitektkontoret White Arkitekter i Uppsala som designar byggnaden. Magasin X omfattar sju plan och över 13 000 kvadratmeter och planeras bli färdig 2021. Huset kommer också att certifieras enligt miljöklassificeringssystemet LEED med målet LEED Platinum.

Relaterade artiklar

Leave A Comment