Wester+Elsner vässar expertisen inom tillgänglighet

Wester+Elsner vässar expertisen inom tillgänglighet

ANNONS

Annons

Arkitekten Dorota Walus på Wester + Elsner har sedan tidigare haft huvudansvaret för tillgänglighetsfrågor i kontorets egna projekt och är numera certifierad tillgänglighetsexpert.

– Det är intressant att sätta sig in i hur vardagen ter sig för människor med funktionsnedsättning. Den här kunskapen är otroligt viktig i nya byggprocesser. Men även när man ser över befintliga byggnader, så att man gör rätt anpassningar utifrån behov och lagstiftning. Alla ska kunna röra sig fritt och navigera rätt i våra offentliga miljöer.

I början på 2021 skärpte Arbetsmiljöverket tillgänglighetskraven för arbetsplatser. Bland annat ska arbetsplatser planeras så att de kan erbjuda en god arbetsmiljö för alla och kunna ta emot personer med funktionsnedsättning. Det handlar till exempel om bredden på dörrarna och att det ska finnas säkra utrymningsvägar. Kraven på rörelseutrymme vid arbete som innebär att man behöver vrida, huka eller böja sig ned har också skärpts.

– Dorota, med all sin kunskap och erfarenhet, hjälper oss att fatta rätt beslut i dessa frågor. Hon kan också bidra med en ”second opinion” i projekt där vi själva inte är involverade som primär arkitektpartner. Det är många som efterfrågar den typen av hjälp, säger Anna Du Rietz, kontorschef.

Dorota Walus Foto: Mats Bäcker

ANNONS

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.