Verktyg som beräknar byggnaders klimatpåverkan lanseras

Verktyg som beräknar byggnaders klimatpåverkan lanseras

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

IVL Svenska Miljöinstitutet lanserar nu den första versionen av ett verktyg som kan hjälpa till med uträkningen av byggnaders klimatpåverkan.

Verktyget, Byggsektorns miljöberäkningsverktyg (BM1.0), är tänkt att kunna användas för att klara det nya klimatkravet i Miljöbyggnad 3.0, i upphandling, eller som stöd för att göra förbättringar. Verktyget baseras på underlag som tas fram under byggnadens projektering och innehåller en färdig databas med klimatdata för de byggresurser som används på den svenska marknaden. Därmed går det att direkt få ett medelvärdesresultat som beskriver en byggnads klimatpåverkan i Sverige. Resultatet kan användas för att göra förbättringar av byggnaden. Det går att byta medelvärdesdata mot företagsspecifika och inkludera olika konstruktionslösningar, uppger IVL.

Annons

– Det här verktyget kommer att göra det möjligt för vem som helst att utan kostnad göra en livscykelanalys för en byggnad. Vi tänker oss användare i ett brett spann från nyfikna privatpersoner till professionella storbyggare, säger Martin Erlandsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet som tagit fram verktyget.

Beräkningsverktyget kommer initialt att släppas till en användargrupp bestående av stora städer och kommuner, däribland Göteborgs och Stockholms stad. Tillsammans med användarna i projektgruppen ska verktyget vidareutvecklas. Den färdiga versionen beräknas kunna släppas tidigt i höst.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.