ANNONS
Vasakronan satsar på DLE-teknik vid Sergelgatan
Foto Vasakronan/TMRW

Vasakronan satsar på DLE-teknik vid Sergelgatan

annons
ANNONS

Labkyl har fått i uppdrag att installera de två kraftfullaste DLE-värmepumparna hittills när Vasakronan bygger om fyra höghus i Stockholm city.

Sergelgatan var Sveriges första gågata när den byggdes 1959 och ingår i det stora ombyggnadsprojekt som Vasakronan genomför i Stockholm City. Vasakronans del av Sergelgatan består av fyra höghus med kontor och gågatans låghus med handel.

Läs mer: Historiskt kvarter väcks till liv

Labkyl har fått i uppdrag att installera de två kraftfullaste DLE-värmepumparna hitintills. Sammantaget är de på två megawatt och kommer täcka Sergelgatans fastigheters energibehov. Tekniken hämtar energi ur berg, vatten eller luft. Energin omvandlas till värme som leds in i en byggnads värmecentral. Där växlas det till kyla, värme, varmvatten och ventilation. Energin återvinns därefter och går tillbaka till fastigheten i form av uppvärmning och varmvatten.

För Labkyl är Sergelgatan under projektering, till sommaren startar installationsarbetet och till hösten sker leverans av DLE-värmepumpar.

– Det är framsynt av vår beställare att de väljer att bygga en sådan här energianläggning mitt i Stockholm. Energilösningen är helt miljövänlig och använder sig av hållbar DLE-teknik. Nu är vi i projekteringsstadiet och hjälper vår beställare med strategin angående Sergelhusens energiflöden. I det här projektet arbetar vi med konsulterna från Ferax Installationsprojekt AB som ser DLE-teknikens alla fördelar, säger Patrik Larsson, vd på Labkyl.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.