SoundCircularity, Ecophons återvinningstjänst för byggbranschen, utsågs till Årets cirkulära initiativ på Återvinningsgalan. Galan arrangeras av tidningen Recycling, med Återvinningsindustrierna och Avfall Sverige som samarbetspartners.
Ecophon vann priset Årets cirkulära initiativ på Återvinningsgalan. Galan arrangerades av tidningen Recycling och invigdes av Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger. Priset delades ut på Berns i Stockholm den 24 november och går till innovationer, affärsmodeller eller tekniker som stimulerar cirkulära flöden av material och resurser.
Juryns motivering löd: ”Den cirkulära tjänsten SoundCircularity innebär att överblivet mineralullsbaserat material som väggabsorbenter och undertak från bygg-, installations- och rivningsprojekt kan återvinnas i nya byggen i stället för att hamna på deponi.”
– Vi är oerhört stolta och glada över att ges utmärkelsen årets cirkulära initiativ. Uppemot en tredjedel av Sveriges avfall kommer från bygg- och fastighetssektorn. SoundCircularity är exempel på hur vi vill ta vårt ansvar genom att underlätta återvinningen av akustikpaneler i byggprojekt, säger Erika Edlund, hållbarhetsspecialist Ecophon.
Vill inspirera
Ecophon hoppas att utmärkelsen accelererar och inspirerar utvecklingen av fler cirkulära lösningar och minskad klimatpåverkan i byggbranschen. Företaget har verksamhet i 20 länder och har även lanserat SoundCircularity i Frankrike och Finland. Målet är att lansera återvinningstjänsten på samtliga europeiska nyckelmarknader till år 2025.
– Det är glädjande att se det stora intresset för en mer cirkulär byggbransch och känns hoppfullt att se allt engagemang. Vi måste alla hjälpas åt att förändra standarder och förväntningar, både i vår bransch och i andra, säger Marie Clint, marknadschef Ecophon Sverige.
Under 2020 var återvinningsgraden för bygg- och rivningsavfall 53 procent, enligt Naturvårdsverket. Ett av Sveriges etappmål inom miljömålen är att materialåtervinning och förberedande för återanvändning av icke-farligt bygg- och rivningsavfall ska uppgå till minst 70 viktprocent senast 2025.