Uppmärksammat cirkulärt bygginitiativ en av finalisterna i årets Återvinningsgala

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Hjältar i återvinningsbranschen hyllas på Återvinningsgalan som går av stapeln i slutet av november. Wallenstam är en av finalisterna i kategorin årets cirkulära bygginitiativ med Östermalmshallens tillfälliga saluhall som blev padelhall.

När anrika Östermalmshallen i Stockholm skulle renoveras 2016 byggdes en tillfällig saluhall på Östermalms torg. En byggnad som ritades av Tengbom Arkitekter och som blivit flerfaldigt prisbelönad för sin arkitektur. När man fyra år senare hade färdigställt renoveringen förvärvade Wallenstam den stilrena byggnaden i trä. Ett år efter förvärvet stod hallen klar med ny funktion i form av Östermalmshallen padel i Mölnlycke.

Ett av Sveriges största återbruksprojekt

Hållbarhet och återbruk har varit en ledstjärna genom hela projektet. Inredning och allt annat material har återbrukats, återvunnits eller sålts.

– Östermalmshallen padel är ett hållbart projekt från start till mål och ett av Sveriges största återbruksprojekt där en unikt stor byggnad kunnat återanvändas för ett nytt syfte, säger Karin Mizgalski, hållbarhetschef på Wallenstam.

I kategorin årets cirkulära bygginitiativ utgår juryn från hur cirkulära flöden har prioriterats i ett ombyggnads- eller renoveringsprojekt. Det kan exempelvis gälla återbruk, inbyggande av förnyelsebara material eller användning av cirkulär design. Bakom Återvinningsgalan som arrangeras den 24 november står tidningen Recycling tillsammans med Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna.

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. Åke Mård
    2022-10-27 at 22:01 Svara

    Alla pratar hållbart byggande men ingen i branschen har ännu specificerat vad dessa ord betyder mätt i tid, år, dagar, eller annat tidsbegrepp!
    För att vi skall bli trovärdiga hos kunder måste vi kunna begrepps bestämma vad hållbart är i tid nu pratar jag bara om en byggnads hållbarhet från byggandet tills byggnaden måste rivas p.gr.a. ålderdom.
    Vilka byggmaterial har en hållbarhet som motsvarar hållbart byggande?
    Själv har jag bestämt vad en byggnad skall ha för hållbarhet i tid, då ser jag främst på klimatskärmens isolerande/bärande del inte innerbeklädnaden eller väderskyddet för dessa två förändras snabbare beroende på design och hur väderkänsligt materialet är.
    Klimatneutralt och även då hållbart beskrivs av följande: IPCC säger att Sverige förbrukar fyra gånger vad en jordglob kan återskapa på ett år inte hållbart. IVL säger att våra byggnader har en hållbarhet på 50-60 år, det betyder att 4 x 60 år blir 240 år för att en byggnad skall bli klimatneutral och då även hållbar. Var i Sverige bygger vi dessa hållbara hus?
    Vi tro att vi har hittat lösningen på detta men branschen verkar inte att vara intresserad av tekniken, trots att tekniken är mer energieffektiv än dagens byggtekniker dessutom så är tekniken cirkulär.. När skall byggbranschen ta till sig nya intressanta innovationer? Klimatneutrala byggen får vi aldrig om vi inte vågar testa något nytt!

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.