Uppgraderad färdplan visar vägen till fossilfritt byggande

Uppgraderad färdplan visar vägen till fossilfritt byggande

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Bergmaterialindustrin presenterar en uppdaterad färdplan som ska leda till fossil bergmaterialförsörjning senast år 2045. Sedan färdplanen publicerades 2019 har mycket hänt i branschen och i samhällets och näringslivets klimatomställning. Färdplanen är bergmaterialindustrins bidrag till att öka tempot i omställningen för att uppnå en fossilfri bygg- och anläggningssektor.

– Färdplanen synliggör hur branschens klimatomställning ska genomföras. Den tydliggör branschens prioriterade åtgärder och vad som krävs av riksdag och regering, samt andra aktörer i värdekedjan. På så sätt visar färdplanen hur vi kan uppnå stora klimatvinster i samhällets bergmaterialförsörjning, säger Lisa Sennström, hållbarhetschef på SBMI.

Den uppgraderade färdplanen, som tagits fram inom ramen för och i samarbete med Fossilfritt Sverige, synliggör hur branschens klimatomställning kan genomföras och utgör ett kunskapsunderlag till regeringen, myndigheter, kommuner och regioner, beställare och andra berörda intressenter.

För att klara omställningen krävs följande:

främja branschens elektrifiering och ersätta fossila drivmedel, minska utsläpp från branschens transporter genom vällokaliserade täkter och materialterminaler, främja den cirkulära bergmaterialförsörjningen. Nyckelfaktorer är regional planering och samverkan genom hela värdekedjan.

– Sedan vi tog fram färdplanen 2019 har den fungerat som plattform för branschens samlade arbete med klimatomställningen, för branschgemensamt utvecklingsarbete, och för samverkan med politiken. Det är viktigt för branschen att uppdatera och vårda denna plattform. Det är viktigt att det är tydligt vad som krävs för att klara målet 2045 och att vi har en samstämmig bild. Bara tillsammans kan vi klara detta, säger Mårten Sohlman, vd på SBMI.

Behov av samverkan

Sedan färdplanen först lanserades 2019 har bergmaterialindustrin tagit flera stora steg framåt, bland annat genom ökad elektrifiering av täkter och ökad användning av cirkulära råvaror. Den uppdaterade färdplanen betonar nu behovet av samverkan genom hela värdekedjan för att uppnå klimatmålen.

Färdplanen uppmanar riksdag och regering att ge Länsstyrelserna och SGU i uppdrag att ta fram och koordinera arbetet med regionala materialförsörjningsplaner. Sådana regionala planer är en förutsättning för en hållbar bergmaterialförsörjning. För att möjliggöra fossilfria bergtäkter behövs förstärkta elnät, ökad elproduktion och tillgång till biodrivmedel. Regelverk och myndighetsvägledningar måste också främja resurseffektivitet och en cirkulär bergmaterialförsörjning, bland annat genom att inte avfallsklassa material i onödan. Färdplanen betonar också behovet av effektiva och rättssäkra miljötillståndsprocesser och stöd för klimatinvesteringar.

Bakgrund

Bergmaterialindustrins färdplan för fossilfri konkurrenskraft lanserades 2019 som en del av initiativet Fossilfritt Sverige. Målen är att minska klimatpåverkan från industrin genom att ersätta fossila bränslen, effektivisera transporter och främja cirkulära material. Den reviderade färdplanen från 2024 utgår från de framsteg som har gjorts och tydliggör branschens prioriterade åtgärder och uppmaningar till andra aktörer i värdekedjan.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.