Trefaldig effekt med smart tvätt-box

Trefaldig effekt med smart tvätt-box

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Grundarna till Mimbly har haft tre mål i sikte när de utvecklade tvättmaskinslösningen Mimbox. Genom att recirkulera rent tvättvatten sparas både vatten och energi och ett patenterat filtersystem fångar dessutom upp skadliga mikroplaster.

Varje gång en tvättmaskin på ett hotell används går det åt stora mängder vatten, hundratals liter. Tvättmaskinen skickar ut vattnet i avloppet, vare sig det är rent eller smutsigt. På ett år körs maskinen kanske 2 000 gånger. Det innebär med andra ord ett enormt slöseri med rent dricksvatten. Det bestämde sig grundarna bakom det Göteborgsbaserade cleantech-bolaget Mimbly för att råda bot på.

Företaget började som ett studentprojekt för ungefär fem år sedan. Isabella Palmgren studerade bioteknik, entreprenörskap och affärsutveckling på Chalmers och det var när hon skulle hitta ett projekt för examensarbetet på masterutbildningen som hon kom att tänka på idén.

– Jag hade bott i Indonesien och andra länder tidigare där det råder stor vattenbrist. Där är vattnet en dyrbar råvara och tvättmaskiner används i princip inte eftersom de drar så mycket vatten, och det blir för dyrt helt enkelt.

Hon inspirerades av professorn och föreläsaren Hans Rosling som framhöll just tvättmaskinen som en av modernismens välsignelser. Ett viktigt verktyg för kvinnors frigörelse och bättre livskvalitet. Men när ekonomin väl gör det möjligt för människor i fattiga länder att också äga en tvättmaskin blir vatten- och energiförbrukningen en ännu viktigare fråga.

I Sverige är tillgången till vatten stor. Här är vatten billigt, jämför med till exempel Danmark och Tyskland där vattnet är ungefär fem gånger så dyrt. De senaste årens torka – som väntas bli vanligare med förändringarna av klimatet – har dock aktualiserat vattenbrist även i Sverige. Isabella Palmgren och studievännen Daniel Colunga bestämde sig för att försöka hitta en mer hållbar lösning som kunde minska vatten- och energiåtgången vid tvättning. Och så föddes själva idéen till Mimboxen. 2017 grundade de startup-bolaget Mimbly, tillsammans med Nicolas Maxant och Emil Vestman, också Chalmers-studerande, som anslöt under bolagiseringen.

70 procent återvinns

Systemet som Mimbly har tagit fram består av en förfiltercistern och en Mimbox, en modul som kopplas på tvättmaskinen. Modulen innehåller hård- och mjukvara och när vattnet kommer in i boxen vid varje sköljning filtreras och analyseras det. Det sköljvatten som är tillräckligt rent lagras och desinficeras via ett antibakteriellt system. Det återvunna vattnet är sedan redo att användas till nästa tvätt. Med den patenterade tekniken går det att återvinna upp till 70 procent av vattnet.

Förutom vatten är lösningen också utvecklad för att spara energi. Vanligtvis tar en tvättmaskin in kallt vatten som sedan värms upp till önskad temperatur. Det vatten som återinförs med Mimbox är dock redan uppvärmt.

– Systemet behåller en del av värmen i vattnet och därför behöver det inte värmas upp lika mycket. Beroende på hur mycket och hur ofta man tvättar räknar vi att det går att få upp till 30 procents energibesparing, säger Isabella Palmgren.

Genom Mimboxen vill Mimbly också ta sig an en tredje utmaning. Varje år släpps 100–200 ton mikroplaster ut i haven, varav en tredjedel kommer från tvättning av syntetmaterial. Tekniken har därför utvecklats för att stoppa de skadliga plastpartiklarna. Innan sköljvattnet släpps ut fångas eventuella mikroplaster från polyesterplagg och andra syntetiska tyger upp genom filtret.

Enkel design

I första hand har bolaget riktat sig mot större verksamheter där tvättmaskiner är igång flera timmar om dagen, som städbolag och fastighetsbolag med gemensamma tvättstugor.

– Det är där störst vinster kan göras, både ekonomiskt och miljömässigt, menar Isabella Palmgren.

En enkel och användarcentrerad design har legat i fokus för utvecklingen. Designen riktar in sig på att visa och informera användaren om de positiva miljöeffekter som kommer som resultat av installationen. Behållaren som finns framtill på lådan är för att visa och tömma de insamlade mikroplasterna och displayen visar mängden vatten som sparats.

– Det ser jag som den främsta styrkan med Mimbox, att man inte behöver ändra sitt beteende eller göra någon handpåläggning för att få till en förändring, säger Isabella Palmgren.

PODAB har varit en partner till Mimbly under utvecklingen av Mimbox. På bilden syns bolagets vd Jimmy Nilsson med teamet på Mimbly: Emil Vestman, Robin Griffiths (operativ chef), Isabella Palmgren och Nicolas Maxant (sittande). Foto: PODAB

Vikten av innovation

Mimbly har vunnit flertalet priser för sin innovation, bland annat Årets nybyggare inom unga pionjärer i väst från H.M Kung Carl XVI Gustaf, Skapatalang för unga innovatörer till minne av Alfred Nobel. E-Prize av Veckans Affärer och bästa startup i Europa. Isabella Palmgren har även utsetts till Female Founder 2018 av Di Digital och rankades som en av 101 supertalanger i Sverige 2019 av Veckans Affärer.

Den ursprungliga drivkraften, att hitta lösningar för en mer hållbar vattenanvändning, är densamma idag, säger Isabella Palmgren.

– Vi vill bygga ett bolag som kan ta vara på världens resurser. Det här är en ganska konservativ bransch som har funnits länge och med ganska få aktörer. För mig personligen vill jag visa att det går att starta en hårdvarustartup som kvinna, att få ut produkter och samtidigt skapa ett bra bolag med en bra kultur.

Vilken roll tror du att nya innovationer spelar i omställningen till mer energieffektiva fastigheter?

– Jag tror att det spelar en väldigt stor roll. Det kommer hela tiden nya innovationer som mätsystem, nya typ av solpaneler, laddstolpar, belysning och så vidare som i sin tur ökar medvetenheten hos hyresgäster. Alla vill leva mer hållbart men många upplever det samtidigt som svårt. Då tror jag att ny teknik och innovation vara ett viktigt verktyg för att minska energianvändningen.

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.