Svensk tvättuppfinning vann Green Challenge

Foto: Roy Beusker

Svensk tvättuppfinning vann Green Challenge

ANNONS

Annons

Göteborgsföretaget Mimbly, som minskar vattenåtgången med 70 procent vid tvätt, spar energi och fångar upp mikroplatser, vann den internationella hållbarhetstävlingen Postkodlotteriets Green Challenge.

Green Challenge är en tävling för nystartade företag vars affärsidéer syftar till att förbättra miljön. Finalen avgjordes i Amsterdam.

– Det krävs mycket kapital för att utveckla vår uppfinning och dessutom går endast en procent av riskkapitalfinansieringen till företag med kvinnliga grundare. Så det har verkligen varit en utmanande resa, sa den medgrundaren och vd:n Isabella Palmgren med en vinnarcheck på 500 000 euro. Med prispengarna kan vi nå ut till fler kunder och kan snabbare närma oss en lösning för privata konsumenter.

LÄS MER: Trefaldig effekt med smart tvätt-box

– Alla har vi hört talas om problemen med plaster i havet. När den här uppfinningen sprids gör den skillnad, men minskar också vattenåtgången och energianvändningen. Så fantastiskt att ett svenskt företag vann, säger svenska Postkodlotteriets vd Eva Struving.

Övriga finalister var bland annat holländska Liion Power som uppfunnit en metod att ladda lithium-ion batterier mer hållbart som samtidigt ger batterierna ökad livslängd och prestanda och tyska Warmduschwer GmbH som med sin uppfinning kan reducera 40 procent av energin som går åt vid duschande.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.