Tillfälliga saluhallen på Östermalm blir padelhall i Mölnlycke

Foto: Tengbom

Tillfälliga saluhallen på Östermalm blir padelhall i Mölnlycke

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg, som användes när den gamla Östermalmshallen i Stockholm renoverades, blir padelhall i Mölnlycke utanför Göteborg.

Hallen, som numera heter Östermalmshallen Padel, ligger i Wallenstams nya stadsutvecklingsprojekt Mölnlycke Fabriker i Mölnlycke utanför Göteborg, i anslutning till nära 700 nya bostäder. Den innehåller sex dubbelbanor för padel och även en restaurang.

Huset har ritats av Tengbom som även anpassat byggnaden till dess nya plats och funktion sedan Wallenstam köpt den tillfälliga hallen.

Annons

– Det här är ett stort återbruksprojekt, kanske ett av de största i Sverige, säger Mark Humphreys, kontorschef på Tengbom, som ansvarat för projektet. Något vi tar med oss framåt är att god arkitektur är en viktig förutsättning för långsiktig hållbarhet. Huset har varit populärt, en succé från början, och Wallenstam har varit måna om att bevara och förstärka de fina kvalitéerna i anpassningen av byggnaden till det nya ändamålet och platsen.

Förlängd fasad

Byggnaden har tidigare vunnit Architizer A+ Award, Design S arkitekturpris samt Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris. Den nya funktionen har inneburit vissa anpassningar av byggnaden, bland annat har de invändiga pelarna och fasaden förlängts så att taket numera är två meter högre.

– Projektet visar också hur fördelaktigt prefabricerad träkonstruktion kan vara som byggnadsmaterial, säger Mark Humphreys. Det gjorde det lätt att anpassa byggnaden till den nya funktionen, trots att vi inte planerade för den här typen av återbruk från början. Det har även varit lätt att montera ned och flytta byggnaden. Det är en viktig lärdom för oss, med tanke på hur återbruk och återvinning är en allt större del av arkitektens vardag.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.